Mord på 17-åring oroar Londonbor

Polisens tekniker undersöker brottsplatsen där en 17-åring flicka sköts ihjäl i Tottenham i norra London.Bild: EPA/ANDY RAIN

En 17-årig flicka har skjutits ihjäl i Londonstadsdelen Tottenham. Bara några kilometer därifrån sköts samma kväll en tonårig pojke, som nu vårdas med livshotande skador. Våldsdåden oroar många i den brittiska huvudstaden, där fler människor mördats de senaste månaderna än i New York.

En 21-årig kvinna blev vittne till måndagskvällens mord i Tottenham, då skotten avlossades från en bil.

– Den bara dök upp, och sedan började de skjuta, säger hon till BBC.

David Lammy, Labour-parlamentsledamot för stadsdelen, är djupt oroad över de allt fler våldbrotten i London, i synnerhet i hans eget område.

– Orsakerna är många, men det har skett en kraftig ökning av både skjutningar och knivskärningar över hela London, säger han.

Ingen gripen

Ingen har gripits för mordet, inte heller för skjutningen tre kilometer därifrån, i Walthamstow, där en 16-årig pojke skadades. I samma stadsdel knviskars även samma kväll en 15-åring, vars skador beskrivs som bestående men inte livshotande.

Statistik från polismyndigheterna i de båda storstäderna visar att det för första gången i modern historia begås fler mord i London än i New York. I februari mördades 15 personer i den brittiska huvudstaden, att jämföra med 14 i New York. Även i mars begicks fler mord i London, då sammanlagt 22 personer föll offer för dödligt våld.

40-procentig ökning

Antalet mord har ökat med nästan 40 procent i London under de senaste tre åren, medan den långsiktiga utvecklingen i New York varit den motsatta: mordfrekvensen har minskat med 87 procent sedan 1990.

– Regeringen är fast besluten att vända utvecklingen. Vi överväger redan nya lagar när det gäller vissa farliga vapen. Det finns också lagförslag om att dels förbjuda nätbutiker att leverera knivar till bostadsadresser, dels göra det illegalt för privatpersoner att inneha vissa vapentyper, säger en talesperson för premiärminister Theresa May.

I Storbritannien kan fängelsestraff utdömas för den som två gånger ertappas med att bära kniv. En av orsakerna till det ökande dödliga våldet i London kan vara att domstolarna inte utnyttjar den möjligheten, enligt Sean Yates, chef för en våldsrotel vid Scotland Yard.

”Nu sover jag gott, äntligen!”

Angelina fick dålig sömn men rogivande växter hjälpte henne. "Min livskvalitet är mycket bättre nu" säger hon. 20.9.2018 - 13.33