Moomin of Finland roar inte rättighetsinnehavaren

Tidningen Images senaste nummer. Bild: Fredrk Sonck

Tidningen Image har korsat två av Finlands mest kända ikoner: Mumintrollen och Tom of Finland. På Moomin Characters är man måttligt roade.

Tidningen Images färska omslag är tecknat av Sami Saramäki: två mumintroll i Tom of Finland-utstyrsel. I tidningen ingår också en text av Antti Holma som handlar om hur Tom of Finland blivit en nationell maskot. Moomin Characters vd Roleff Kråkström säger emellertid till Helsingin Sanomat att Image inte bett om lov att få använda muminkaraktärerna. Enligt honom är förfarandet inte okej.

– Vi tycker att innehållet i artikeln är intressant och sakligt, och vi uppskattar vad Tom of Finland representerar. Men vi anser att det är problematiskt att, utan att ha frågat om lov, använda vårt varumärke för att öka försäljningen av tidningen, säger Kråkström till HS.

Images chefredaktör Heikki Valkama bekräftar att man inte bett om lov och att Moomin Characters jurist tagit kontakt med tidningen. Enligt Valkama måste omslagsbilden ändå tolkas som det slags satir som inte ska kunna begränsas av varumärkesskydd.

– Det vore omöjligt att göra satir, till exempel om statsministern, om man måste ringa och be om lov. Och om man inte får göra satir, har vi verkligen problem, säger han till HS.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46