Monumental läktare tar årets arkitekturpris

Vinnare. Railo heter läktaren i Rovaniemi som Paavo Lipponen har valt till årets Arkitekturens Finlandiapris. Han liknar byggnaden vid ett antikens tempel. Byggherre är Rovaniemi stad. Bild: Aaro Artto

Arkitekturvännen Paavo Lipponen överraskar med att utse Railo, läktare och allaktivitetshus i Rovaniemi till årets Arkitekturens Finlandia. Railo är stram och monumental arkitektur i den efterkrigstida omgivningen av Alvar Aalto.

Arkitekturens Finlandiapris går i år till en byggnad med vardaglig status, läktaren vid hemmaplan för fotbollsklubben i Rovaniemi, RoPs. Arkitekten bakom Railo är Aaro Artto på arkitektbyrån APRT.

Det är tidigare statsministern Paavo Lipponen som har haft den enväldiga äran att utse årets vinnare bland fyra finalister, som en expertjury sållade fram.

– Inget av de fyra förslagen i final var dåligt, tvärtom samtliga bjuder på en fin arkitektonisk upplevelse, men i Railo såg jag en byggnad med ett fullkomligt formspråk, som ett antikens tempel under den nordliga himlen, säger Lipponen och tillägger att hans känslomässiga band till nord påverkade beslutet.

– Jag tillbringade mina fem första år i Lappland, och vill gärna fästa världens uppmärksamhet mot nord där man skapar topparkitektur och högklassig design. Jag tror marknadsföringen av vårt land bygger i alldeles för stor omfattning på exotiska element, säger han.

Lipponens intresse för arkitektur är genuint och redan medan har var aktiv i politiken tyckte han om att diskutera byggnadskonst. Innan han gjorde sitt val reste han till de fyra i final för att uppleva byggnaden i verkligheten.

– Jag kan bara konstatera att uppdraget kunde ha varit lättare, säger han med hänvisning till att samtliga är värda uppmärksamhet. De tre andra i final var bastun Löyly i Helsingfors, kapellet i Södrik i Esbo och stadsteatern i Villmanstrand.

Railo är en monumental läktare, och under den finns lokaler för allt från gymnastik och dans till träningar och möten. Segraren Aaro Artto är speciellt glad över att en byggnad med vardagliga funktioner vinner.

– God arkitektur har stor betydelse för människans välbefinnande. Och se bara på RoPs som nu spelar bättre fotboll än någonsin, säger Artto.

Railo står i Poronsarvikaava som planerades och uppfördes efter krigsslutet 1945 enligt ritningar av Alvar Aalto.

Arkitekturens Finlandiapris är instiftat av Finlands arkitektförbund, SAFA.

Syftet är att öka uppskattningen av kreativ och högklassig arkitektur.

Priset är inte en summa pengar som i Finlandiapriset i litteratur, utan ära och berömmelse.

En jury sållar fram fyra finalister, och en enväldig domare utser vinnaren.

Priset har nu delats ut tre gånger, i fjol utsåg musikern Kaija Saariaho vinnaren, Finlands högsta trähus, Puukuokka (Trähackan) i Jyväskylä av arkitekten Anssi Lassila.

2014 prioriterade professor Sixten Korkman museet Polin i Warszawa främst. Museet skildrar de polska judarnas historia och byggnaden är ritad av arkitekten Rainer Mahlamäki.

Fastighetsfonder ger den privata placeraren möjlighet att dra nytta av fastighetsmarknadens stabila avkastning

Mer läsning