Montreal vann första ronden mot Winnipeg

Montreal går från klarhet till klarhet i NHL. Bild: David Lipnowski/Lehtikuva-AFP

Montreal fortsätter på vinnarspåret i Stanley Cup-slutspelet. Efter en rivstart vann laget med 5–3 borta mot Winnipeg i den första kvartsfinalen.

Nederlagstippade inför slutspelet och närmast uträknade efter fyra matcher vände de mot Toronto. Men inte skulle väl ett Montreal med sju matcher i benen kunna rå på ett utvilat Winnipeg i första kvartsfinalen?

Jodå. Jesperi Kotkaniemi och Eric Staal såg med varsitt mål till att laget fick en tidig tvåmålsledning borta mot Winnipeg – och att hemmalagets tränare Paul Maurice fick rätt i sin profetia.

– Slutspelshockeyns rytm och rutin kan var en stor fördel att ha i sig, så jag tror att de kommer att ha den fördelen tidigt i matchen. Men sedan ska vi radera den fördelen för dem, sade han inför matchen.

Hans Winnipeg spelade ut Edmonton i första omgången (4–0 i matcher) och kunde under veckan se på när Montreal vände 1–3 till 4–3 i matcher mot Toronto, grundseriens bästa kanadensiska lag.

Men Paul Maurice fick inte helt rätt och att hans lag inte spelat en match på elva dagar visade sig bli mer avgörande än han kanske trott. Winnipeg kom igen målmässigt, men när 2–3 blev 2–4 gled matchen hemmalaget ur händerna.

Efter två mål i slutminuterna vann Montreal med 5–3. Nästa match spelas även den i Winnipeg, natten mot lördag, finsk tid.

Colorado har fått en än bättre start på sin kvartsfinalserie mot Vegas. I natt gick laget upp i en 2–0-ledning i matcher, efter att ha vunnit i förlängning.

Matchen stod 2–2 efter ordinarie tid, men Vegas Reilly Smith blev sedan syndabock när han redan 44 sekunder in i förlängningen drog på sig en utvisning för slashing på Mikko Rantanen. Det utnyttjade Rantanen själv när han i det efterföljande numerära överläget pricksköt in segermålet, 3–2, efter 2.07.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning