Montreal första lag till semifinal

Montreal firar semifinalplatsen. Bild: Minas Panagiotakis/Lehtikuva

Nittionio sekunder in i förlängningen mot Winnipeg fick en helt frispelad Tyler Toffoli pucken, och forwarden tvekade inte när han skickade in pucken i nät.Målet gav Montreal 3–2 i matchen, 4–0 i serien mot Winnipeg och en efterlängtad semifinalbiljett.

Montreal är ostoppbara för tillfället. Sju raka segrar har tagit laget hela vägen från underläge mot Toronto i första omgången till rena utklassningen mot Winnipeg.

För första gången sedan våren 2014 kan fansen nu se fram emot semifinalspel i Montreal.

Hemmalaget var spelmässigt överlägset Winnipeg och öste på framåt. Men Connor Hellebuyck i Winnipegs mål stoppade skott på skott – till slut 39 räddningar på 42 skott – och höll sitt lag kvar i slutspelet.

Åtta minuter in matchen fick kanadensaren dock kapitulera när Erik Gustafsson i powerplay fick gott om tid och utrymme att ladda för ett skott rakt framför kassen. Hellbuyck hade ingen chans på skottet, som gick in via dennes högra stolpe.

Svenskens 1–0 följdes av Artturi Lehkonens 2–0 i första periodens slutminut. Men sedan spikade Hellebuyck igen, och fick se sitt lag både reducera och kvittera.

Och själv släppte han ingen puck över mållinjen förrän Tyler Toffoli då fick helt fritt läge 99 sekunder in i förlängningen.

Islanders har matchboll

I nattens andra match vann New York Islanders den viktiga bortamatchen mot Boston, och är nu bara en seger från semifinal i Stanley Cup. Efter 5–4 på bortais har laget 3–2 i matcher och kan avgöra serien hemma på Long Island, natten mot torsdag.

Då gäller det för Boston att undvika onödiga utvisningar och att hålla tätt i spel i numerärt underläge. Islanders seger under natten grundlades nämligen med tre mål under de fyra försök laget fick i spel med en man mer på isen.

– Boston är jättebra på spel i numerärt underläge men det handlar om att skapa chanser och att skjuta när man får lägena, säger Mathew Barzal som gjorde Islanders första powerplaymål i matchen.

Rask byttes ut

Islanders effektivitet i powerplay gjorde att laget kunde gå från 0–1 till 4–2 på en knapp period. Då spelade det mindre roll att Bostons stjärnkedja med Brad Marchand, David Pastrnak och Patrice Bergeron gjorde tre av hemmalagets mål och tillsammans stod för sex poäng.

Sämre gick det för målvakten Tuukka Rask, som byttes ut när han släppt in tre mål på nio skott i andra perioden. Det var andra gången på 103 slutspelsmatcher finländaren bytts ut.

– Vi kan väl säga att han inte var sig själv, han var inte 100 procent i dag, säger Bostontränaren Cassidy.

Östra divisionen:

Boston–New York Islanders. 2–3 i matcher (bäst av sju). Nästa match natten mot torsdag, finsk tid.

Västra divisionen:

Colorado–Vegas, 2–2 i matcher. Nästa match natten mot onsdag.

Centrala divisionen:

Carolina–Tampa Bay, 1–3 i matcher. Nästa match natten mot onsdag.

Norra divisionen:

Montreal–Winnipeg, Montreal vidare med 4–0 i matcher. Montreal får möta Vegas eller Colorado i semifinal.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning