Montenegro går till val – väst eller öst?

En av den sittande president Milo Dukanovic supportrar fotograferad i huvudstaden Podgorica den 27 augusti. Bild: Savo Prelevic/Lehtikuva-AFP

Montenegros väljare har röstat om vem som fortsättningsvis ska leda landet, och enligt en prognos ser det ut att bli ett mycket jämnt lopp mellan det segertippade västorienterade regeringspartiet DPS och en proserbisk opposition som blickar mot öst.

Montenegros president, Milo Dukanovic, har lett landet i flera omgångar, både som premiärminister och president, sedan Jugoslaviens sammanbrott i början på 1990-talet.

Under sina nästan 30 år vid makten har han lett landet i västlig riktning, främst genom att driva igenom självständighet från Serbien 2006 och genom att uppgå som medlem i den västliga försvarsalliansen Nato 2017.

I söndagens val utmanas hans socialdemokratiska parti DPS av en högerorienterad opposition som vill stärka banden till Serbien och Ryssland.

Enligt en prognos från den oberoende valobservatörsorganisationen Cemi, som bygger 49 procent av räknade röster vid ett urval av vallokaler, blir valet mycket jämnt. Det styrande partiet DPS får 34,2 procent av rösterna medan den proserbiska oppositionen får 33,7 procent, enligt prognosen, rapporterar Reuters. På tredje plats ligger Fred är vår nation, en allians av mitten- och västligt orienterade partier med 12,6 procent.

Konflikt med kyrkan

DPS har hittills aldrig förlorat ett val och är segertippat, men partiet riskerar nu att bli av med sin majoritet i parlamentet. Konflikt mellan regering och den serbiskortodoxa kyrkan kan ligga maktpartiet i fatet, efter en ny lag i fjol som kan omvandla hundratals kloster till statlig egendom.

Valdeltagandet ser ut att bli högre än för fyra år sedan. En timme innan vallokalerna stängde klockan 20.00 på söndagskvällen låg valdeltagandet på 75 procent, jämfört med 71 procent vid samma tid i valet 2016, enligt Cemi.

Montenegros president Milo Dukanovic röstade i en vallokal i Podgorica. Bild: Risto Bozovic/TT-AP

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning