Monroes ikoniska klänning klubbad

Marilyn Monroe klänning är prydd med tusentals paljetter. Bild: JULIEN AUCTIONS / HO

Den berömda klänning som Marilyn Monroe bar när hon sjöng "Happy birthday Mr President" till John F. Kennedy 1962 har sålts för 4.8 miljoner dollar, motsvarande 4,5 miljoner euro, under en auktion på Julien's i Los Angeles.

Det var en bra bit över det förväntade priset på omkring 3 miljoner dollar.

Den hudfärgade klänningen är dekorerad med över 2 500 paljetter som sytts på för hand, och bars av Monroe när hon sjöng för John F. Kennedy inför hans 45-årsdag på Madison Square Garden i New York den 19 maj 1962.

– Marilyn Monroes Happy birthday Mr President är helt klart ett av de mest berömda improviserade framförandena i USA:s historia, säger Darren Julien, vd för auktionshuset.

Köparen var den amerikansk museikedja Ripley's Believe it or Not som specialiserat sig på udda och historiskt värdefulla föremål, skriver BBC.

Klänningen har tidigare auktionerats ut 1999, men inbringade då bara en dryg fjärdedel av det nya försäljningspriset.

Marilyn Monroe avled av en överdos mindre än tre månader efter framförandet. John F. Kennedy mördades året efter.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46