Mononen uppgiven: "Såklart jag är besviken"

Laura Mononen har letat efter sin försvunna form i vinter. Bild: Markku Ulander/Lehtikuva

Laura Mononen letar efter sin försvunna storform.

Skidspåret blänker i mörkret i Vanda. Rekordvärme i januari. Utanför skidspåret är det bara våt lera.

Vuokattis Aija Söyrinki går ut tolv sekunder före Hämeenlinnas Laura Mononen på den sista sträckan i damernas stafett. Men landslagsveteranen Mononen avgör direkt i den första uppförsbacken.

Hon är i mål en halv minut före Kainuus Anne Kyllönen. En välkommen seger för Mononen, som haft en tung säsong.

– Svårt att säga varför det varit så segt i vinter. Sommarträningen gick bra, säger Mononen, VM-medaljör i stafett.

Annorlunda träning

Landslagsledningen lade om träningen rejält i somras efter de svaga framgångarna i Seefeld. Mononen har också kört ett annorlunda upplägg än förut tillsammans med tränaren Teemu Pasanen.

– Vi körde mycket mera med hög intensitet. Förut har jag bara tränat grunduthållighet under sommaren och först under hösten kört med mera intensitet.

– Det kan hända att jag är trött. Man kan inte vara i bra form hela året. Det är fakta.

Upplever du ändå att det var nödvändigt att göra någonting annorlunda efter förra säsongen?

– Ja, jag vill ju gå framåt. Jag kunde alltid göra allting på samma sätt, men då skulle jag åtminstone inte gå framåt. Jag måste försöka skaka om min kropp på något sätt för att ta ett steg framåt. Det var bra att pröva. Sommaren gick ju bra, säger Mononen.

– Jag har åtminstone inte varit alltför mycket överbelastad. Svårt att säga förstås om jag har trötthet i nervmuskelsystemet. Det blir också en negativ spiral då man inte lyckas i tävlingarna. Det taggar inte alls.

45-23-27-49 är Mononens placeringar i distansloppen i världscupen i vinter. Hon hade det tungt också i början av förra säsongen, men då fick hon ett lyft efter Tour de Ski. I slutklättringen var hon femte snabbast av alla.

Besviken

Den här gången blev Mononen inte uttagen till Tour de Ski. Till slut deltog Finland med tre kvinnliga skidåkare.

– Det kanske var helt bra att jag inte blev vald, för jag hade inte några bra tävlingar bakom mig. Samtidigt var det lite samma situation förra vintern och då vände det till det bättre efter touren, funderar Mononen.

- Jag är ju inte ung mera heller. Jag kan inte delta för att skaffa erfarenhet. Jag måste göra resultat.

Mononen, 35, blev inte heller uttagen i följande distanslopp i världscupen i Nove Mesto inkommande helg. Det var ett beskt besked. Förut har hon ofta tävlat sig i form, men får hon inte chansen blir det svårt.

– Såklart det var en besvikelse, men jag deltar i de tävlingar jag får delta i. Landslagstränarna gör som de anser vara bäst.

Ingen katastrof Under Tour de Ski tränade Mononen hemma i Finland. I Esbo, för att vara exakt. Det finns ett skidspår i Oitans där hon tränat. Hon har också löpt i Esboterrängen.

– Allt har gått bra, men det hjälper inte om man inte har resultat.

Mononen tog 20:e och 9:e plats i distansloppen i skandinaviska cupen förra veckan. Hon kunde nästan räkna ut att det inte skulle räcka för att övertyga landslagsledningen. Samtidigt är hon nöjd över att ha fått två bra, korta och intensiva lopp i finska cupen i Vanda.

– Det är inte någon katastrof. Jag tror att det bara behövs några lyckade tävlingar för att komma framåt.

Säsongerna 2016-2017 var Mononens hittills bästa. Då var hon bland annat sexa i världscupen i Ruka och femma i världscupen i Holmenkollen.

Tröstseger för Hakola

Mononens Hämeenlinnan Hiihtoseura vann alltså stafetten 3x5 (k). I laget skidade också Maija Hakala och Anni Kainulainen. Tvåa blev Kainuun Hiihtoseura, tredje plats gick till Oulun Hiihtoseura och värdföreningen Vantaan Hiihtoseura tog fjärde plats. Den snabbaste sträcktiden av alla hade dock Oulun Hiihtoseuras Riitta-Liisa Roponen på andra sträckan.

I herrarnas stafett 3x7,5 km tog Jämin Jänne segern efter Ristomatti Hakolas starka avslutningssträcka. Markus Vuorela och Antti Ojansivu körde de två första sträckorna, men det var jämnt mellan Skiteam 105 och Jämin Jänne inför sista sträckan. Där var Hakola en minut bättre Skiteams Lauri Vuorinen. I sträcktiderna var Hakola 55 sekunder snabbare än Pohti Ski Teams Joni Mäki.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning