Monika Fagerholm kandidat till Nordiska rådets litteraturpris

Monika Fagerholms Vem dödade bambi? kandiderar för Nordiska rådets litteraturpris. Bild: Lina Enlund

Monika Fagerholm är en av Finlands kandidater till Nordiska rådets litteraturpris. Även Juha Itkonen och åländska Mikaela Nyman är nominerade.

Monika Fagerholms senaste roman Vem dödade bambi? utgår från en gruppvåldtäkt och handlar om hur de som var involverade försöker gå vidare i livet – en del är fyllda av ruelse, andra förtränger det skedda. Romanen nominerades till Finlandiapriset i höstas.

Juha Itkonen skriver i sin Ihmettä kaikki om dels förlusten av ett barn, dels glädjen av att bli tvillingförälder. Juha Itkonen och Monika Fagerholm är Finlands kandidater till litteraturpriset.

Åland har i år en egen kandidat. Mikaela Nyman är nominerad för diktsamlingen När vändkrets läggs mot vändkrets.

Sveriges kandidater är romanen W av Steve Sem-Sandberg och diktsamlingen Marginalia/Xterminalia av Johan Jönson.

Danmarks kandidater är Yahya Hassan med diktsamlingen Yahya Hassan 2 och Hhv Frshwn – Dødsknaldet i Amazonas av Hanne Højgaard Viemose.

De norska nominerade författarna är Bjørn Esben Almaas med Den gode vennen och Matias Faldbakken med Vi er fem. Island har nominerat Lifandilifslækur av Bergsveinn Birgisson och Kládi av Frida Isberg.

Det samiska språkområdet representeras av Niillas Holmberg med Juolgevuoddo och Färöarna av Oddfridur Marni Rasmussen med Ikki fyrr enn tá.

Vinnaren av Nordiska rådets litteraturpris offentliggörs 27 oktober.

Läs också Håkan Möllers recension av Steve Sem-Sandbergs W, Pia Ingströms recension av Juha Itkonens roman, Julia Tidigs recension av Monika Fagerholm och Erik Bergqvists recension av Mikaela Nymans diktsamling.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning