Monica Groop om Pellinge: "Det sa bara klick"

Den gamla bybutiken i Österby på Pellinge är platsen där den internationellt kända mezzosopranen Monica Groop kopplar av under sin lediga tid. I sommar håller hon i trådarna för en ny kammarmusikfestival som ordnas där.

Pellingeborna är vid det här laget vana vid att se Monica Groop spurta fram över bron till Ölandet och passera Mårrans sten på en av sina många joggingrundor. Sedan ett och halvt år tillbaka trivs sångerskan och hennes man Per-Henrik Groop i huset i Österby som ortsborna fram till 1980-talets början frekventerade då mjölken eller brödet tog slut. Det rödmyllade huset, strax nedanför den numera nedlagda byskolan, fungerade nämligen tidigare som bybutik.

Hur hamnade en Finlands mest renommerade operasångerskor just här, undrar du? Jo, paret Groop har redan en längre tid sett sig om efter ett fritidshus på lämpligt avstånd från Helsingfors där de kunde trivas året om. Den Groopska familjens sommarviste har i alla år varit sommarvistet i Närpes men det långa avståndet från hemmet på Degerö kändes besvärligt, och stugan är inte vinterbonad.

– Vi tänkte alltid att huset är oss för kärt, att vi inte kan vara någon annanstans om somrarna. Mitt liv är numera mindre hektiskt men Perra reser fortfarande för fullt och föreläser runtom i världen, så vi kände att det var dags att se oss om efter någonting på närmare håll.

Instinktiv känsla

Då de upptäckte att den gamla Österbybutiken, som omvandlats till boningshus, var till salu sa det klick direkt. Att det blev just Pellinge var instinktivt, tror Monica Groop.

– Min pappas morfar hyrde ett sommarhus på Pellinge i trettio års tid och sedan barnsben har jag hört pappa berätta om somrarna han tillbringade här ute då han var liten. Han hade en hund som hette Trippen, det är lustigt vad man kommer ihåg.

Monica minns också känslan då hon och hennes man åkte ut mot skärgården för att tillsammans ta sig en titt på det potentiella fritidshuset. De hade ingen aning om vart de skulle, eller att de borde ha gasat på för att nå färjfästet i Tirmo i tid för träffen med mäklaren. Hon skrattar gott då hon minns sina frågor: Finns det vägar på Pellinge? Kan man jogga här? Bor här folk året om?

– Det kändes fint att komma hit första gången. Det är viktigt att ha en emotionell plats dit man kan dra sig tillbaka, och Pellinge är ett väldigt kärt ställe för oss. Det har blivit det på kort tid.

Naturkär

Monica rör sig gärna i naturen. Under långa strövtåg har hon utforskat Pellinge och funnit omgivningarna otroligt inspirerande – under alla årstider. Det dröjde inte länge förrän öriket fann genklang också i hennes musikaliska sida: Hon började drömma om att ordna en festival med klassisk musik på Pellinge.

– Här finns fantastiska platser. När jag upptäckte föreningslokalen Solhälla, S:t Olofs kapell och Skärgårdshemmet såg jag för min inre syn vilka fina konserter man kunde ge här.

Genom åren har det hänt otaliga gånger att musikfestivalarrangörer hört sig för om Monica kunde tänka sig att ställa upp som konstnärlig ledare. Tanken har känts intressant men hittills har hon alltid haft så mycket att göra att hon inte kunnat åta sig ytterligare uppdrag.

Det blev midsommar 2015, den första sommaren i öriket. Paret Groop tittade in på midsommarfirandet på Hörbergsgården, och det fördes en livlig diskussion om en potentiell musikfestival på Pellinge.

Kammarmusik

Den positiva puffen var allt som Monica behövde för att köra i gång. Sedan tidigare finns det konst, det finns teater, det finns Höstvisan och det finns Tirmo Blues på andra sidan Sunisundet. Därför kom hon snabbt fram till att hon ville forma en serie kammarmusikkonserter.

– Det finns plats för mycket och olika slags kultur på Pellinge.

Hon tog kontakt med Pellinge Hembygdsförening och ordförande Peter Holmström och föreslog samarbete kring en festival "i Kuhmostil men i mindre skala" som han beskrev det. Det blev napp och i mitten av augusti drar det alltså ihop sig till den allra första kammarmusikfestivalen Pellinge Musikdagar.

Starten går i liten skala, med tre konserter på tre dagar. Artisterna som uppträder är däremot av världsklass, många av dem musiker och sångare som Monica en gång jobbat med.

– Det inhemska artistgardet är top-notch.

Fakta

Pellinge Musikdagar

Ordnas på Pellinge den 12–14 augusti . Monica Groop fungerar som konstnärlig ledare för festivalen.

Fredag 12.8 klockan 19: Måne och stjärnor på Solhälla. En sprakande opera-operettafton med sångartisterna Hedvig Paulig, Niall Chorell, Ylva Gruen och Joonas Asikainen med Gustav Djupsjöbacka vid pianot.

Lördag 13.8 klockan 18: De gamla mästarna och fåglarna. Kammarmusikkonsert i S:t Olofs kapell med Temperakvartetten (Laura Vikman, Silva Koskela, Tiila Kangas och Ulla Lampela) Elina Mustonen, cembalo och Monica Groop, sång.

Söndag 14.8 klockan 15: Fandango. Spanska toner i Skärgårdshemmet med Timo Korhonen, gitarr, Monica Groop, sång och Temperakvartetten.

Närmare information om musikdagarna och biljettbokning kommer före utgången av maj att finnas tillgänglig på webbplatsen www.pellingemusikdagar.fi.

Biljetter säljs också i Söderbyboden.

Festivaldags

Festivalen inleds på Tullandet den 12 augusti med en dramatiserad afton med opera, operett och lied i ensemble och solo. Konserten går under namnet Stjärnor och måne på Solhälla och presenterar sångarna Hedvig Paulig, Niall Chorell, Ylva Gruen och Joonas Asikainen samt Gustav Djupsjöbacka vid pianot

Dagen därpå lördagen den 13:e fortsätter festivalen i S:t Olofs kapell med konserten De gamla mästarna och fåglarna. Då bjuds publiken på en kammarmusikkonsert med Temperakvartetten, en av Finlands främsta stråkkvartetter, samt med Elina Mustonen på cembalo och Monica Groop som solist. Som kuriosa kan nämnas att cembalon som används fås till låns från Borgå domkyrka, det vill säga instrumentet ska ta färjan och korsa några broar för att nå konsertplatsen på Ölandet.

– Det ligger en hund begraven i konsertens namn, men jag avslöjar inte allting nu, säger Monica Groop.

Musikdagarna avslutas om söndag den 14:e på Skärgårdshemmet i Österby. Då vankas det spanska toner i form av konserten Fandango där publiken får höra gitarristen Timo Korhonen, en av Finlands mångsidigaste, ta ut svängarna tillsammans med Monica Groop och Temperakvartetten.

Vi-projekt

Monica är noga med att lyfta fram att de fast bosatta på Pellinge är väldigt hjälpsamma och ivrigt deltar i festivalarrangemangen. Musikdagarna har fört med sig många nya bekanta bland öborna och många, däribland Söderbybodens Erika Englund, har kommit med många goda idéer och bistått med draghjälp inför festivalen. Planer finns på att ordna kringevenemang runt själva musikfestivalen; båtturer eller kanske en skärgårdsmarknad.

– Det här är ett vi-projekt där alla som vill är välkomna med. Den musikaliska delen är på mitt ansvar men resten står Pellingeborna själva för.

Monica har en lång internationell karriär bakom sig och har uppträtt på de största scenerna runtom i världen, bland annat i London där hon var bosatt i nitton år, i Los Angeles, San Fransisco, Madrid, Paris, Köln och New York. Den hektiska arbetstakten med många resdagar om året är numera något humanare, må så vara att sångerskan fortfarande reser mycket och frilansar med konserter i Finland och utomlands.

Sång & ogräs

Somrarna brukar i regel vara lugnare, men mycket ska hon hinna med innan det blir augusti och dags för kammarmusikfestival på Pellinge. I planerna finns allt från en utomhuskonsert tillsammans Åbo Filharmoniker Leif Segerstam, Matti Salminen och Waltteri Torikka till ett framträdande på en musikfestival i Korea. Dessutom: den vidsträckta trädgården kring huset mitt i bygemenskapen kräver sitt.

– Jag är väldigt förtjust i att rensa och vattna. Att påta i trädgården är något som både Perra och jag gillar, det är en bra motvikt till det vi gör annars.

Eftersom förra sommaren var den första på Pellinge så har Monica ännu inte en helt klar bild av allt vad trädgården ute i skären bjuder under sommarsäsongen.

– Pionerna blommade otroligt vackert i juli i fjol. Det ska bli spännande att se vad som händer den här sommaren och när.

Arkipelagen nästa

Huset omgärdas av öppna ytor och den prydliga gräsmattan sluttar ner på mot bryggan och Österbyfladan. I trädgården hittas allt från vackra rhododendronplanteringar till bärbuskar, krökta äppelträd och mängder av blomrabatter, och en bit bort breder blåbärsrisen ut sig.

Monica Groop tycker väldigt mycket om klippor och hav och väntar otåligt på att männen i familjen, Perra och sonen Johan, ska skaffa henne båten hon önskat sig. Hon drömmer om att åka ut på picknick till de mindre öarna utanför Pellinge och samtidigt upptäcka nya sidor av sitt nyfunna skärgårdsparadis.

– Klart vi vet att vi är utbölingar, men vi känner att öborna har välkomnat oss med öppna armar i sin gemenskap. Att komma till Pellinge är som att komma hem.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00