Rekordmannen Duplantis fick nöja sig med oavgjort då världsstjärnorna möttes på bakgården

Sveriges Armand Duplantis och Frankrikes Renaud Lavillenie, här i VM i Qatar förra hösten, klarade lika många försök i söndagens virtuella tävling. Arkivbild. Bild: Jessica Gow/TT

Armand Duplantis gjorde sig redo för förlängning. Men franske konkurrenten Renaud Lavillenie ville inte fortsätta – och det virtuella stavhoppsmötet slutade därmed oavgjort.

36–36–26.

Det blev slutställningen när tre av världens bästa stavhoppare, mitt i rådande coronapandemi, gjorde upp i ett minst sagt udda tävlingskoncept.

Svensk-amerikanske världsrekordhållaren Armand Duplantis, 20, fick dela segern med franske Renaud Lavillenie i söndagens virtuella stavhoppstävling. Trea – och därmed sist – blev 27-årige amerikanen Sam Kendricks som mäktade med att klara höjden 26 gånger.

"Det var verkligen kul att tävla mot de killarna. Jag hade verkligen saknat att tävla. Jag trodde inte att det skulle sluta oavgjort, men sån är idrotten", säger Duplantis i ett pressmeddelande.

"Mondo" såg ut att gå mot ensam seger i det udda upplägget, som gick ut på att klara höjden fem meter så många gånger som möjligt på en halvtimme på respektive hoppares egen trädgård.

Duplantis var länge i ledning, men efter runt 30 klarade försök kom Lavillenie i kapp – och tävlingen slutade oavgjort.

Det internationella friidrottsförbundet World Athletics, som sände live från sin Youtube-kanal, lät först meddela att en förlängning med ytterligare tre minuters hoppande skulle avgöra tävlingen. Detta var dock en slutkörd Lavillenie inte speciellt sugen på.

– Jag är färdig, jag vill inte ta några risker, sade 33-åringen på videolänk från sin trädgård i franska Clermont-Ferrand.

Duplantis hoppade i sitt föräldrahem i Lafayette, Louisiana – där han började träna stavhopp redan som fyraåring – medan Kendricks hoppade hemma i Oxford, Mississippi.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning