Molnigt väder kan förstöra norrskensskådning i helgen

Norrsken i Kanada. Bild: Mostphotos

Sannolikheten för att se norrsken är högre än vanligt i hela landet i helgen – men det molniga vädret förstör chanserna för skådning i nästan hela landet, berättar Meteorologiska institutet.

De aktuella norrskenen beror på en koronamassutkastning i samband med en solstorm i onsdags.

– Verkningarna av utkastningen kommer att synas åtminstone fram till söndag, säger rymdforskaren Tiera Laitinen vid Meteorologiska institutet.

Tyvärr utlovas det regnväder och moln i så gott som hela landet i helgen. Främst väntas molntäcket kunna spricka upp i norra Lappland, säger jourhavande meteorolog Helena Laakso.

– I södra Finland blir temperaturerna i helgen strax över 15 grader, i norr ungefär 10 grader. Klarast är vädret i östra Lappland. (FNB)

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning