Molnfabriken – ny barnbokhandel med mer än bara böcker

Sanna Sofia Vuoris nya barnbokhandel Molnfabriken har ett rikt sortiment av barnböcker både på svenska och finska. Bild: Niklas Tallqvist

En barnbokhandel som förutom böcker också erbjuder litterära samtal, film, cirkus, teater och pyssel för barn. Nu har Sanna Sofia Vuori förverkligat sin långvariga dröm med nyöppnade Molnfabriken. – Jag håller på att skriva två nya barnböcker, avslöjar Vuori, vars debutbok Ägget i höst nominerades till Finlandiapriset.

Den nya barnbokhandeln Molnfabriken i Ulrikasborg i Helsingfors är full av ögongodis – från de färgglada lamporna, vintage-godisburken och popcornmaskinen till möblerna med en historia. Här finns till exempel kulisser från den populära webbshowen Estrids bokklubb som butiksägaren och mångsysslaren Sanna Sofia Vuori är upphovsmakare till.

– När jag var barn drömde jag alltid om att ha en liten butik. Samtidigt har jag tänkt att det är något bara rika fruar kan syssla med. Businessen är inte huvudsaken utan jag har velat skapa ett sorts kulturcentrum för barn säger Vuori och fortsätter:

– Den främsta tanken är att förmedla barnlitteratur framför att sälja den.

Ungefär hälften av böckerna är på svenska, hälften på finska.

– Vi har alla Förlaget M:s och Schildts & Söderströms barnböcker. Dessutom också böcker från Förlaget Olika och senare även Bonnier Carlsen, säger Vuori.

Ett rum för fantasi

I ett litet rum bakom själva bokhandeln finns det som Vuori döpt till Rum för fantasi. Här står ett gammalt badkar som fungerar som en soffa. Den härstammar från Pro Artibus utställningen BY, och föreställer hunden Joris spa ur Anna Härmäläs bok Du bestämmer själv, Jori. I det här fantasifulla rummet ordnas litterära samtal för barn i samarbete med föreningen Fibul, Författare och illustratörer av barn- och ungdomslitteratur, som betalar ett arvode åt författarna som uppträder. De följande öppna litterära samtalen ordnas denna vecka med barnboksförfattaren och illustratören Anna Härmälä på fredag och barnboksförfattaren Minna Lindeberg på lördag.

Dessutom kommer Vuori i samarbete med Finlandssvenskt Filmcentrum att ordna dagisbio en gång i veckan under våren. Det blir också små teaterföreställningar av Sagateatern som består av Vuori själv och hennes man, skådespelaren Petri Winckel.

– Vi ordnar också en cirkusworkshop, färgbad, babypoesi och litterära matinéer för dagisgrupper, där vi bjuder in författare till boksamtal med barnen.

Sanna Sofia Vuori har länge varit en aktiv mångsysslare inom barnkulturen, bland annat som skapare av den populära webbshowen Estrids bokklubb, med Sagateatern och med utställningsverksamhet för dagis- och förskolebarn. Bild: Niklas Tallqvist

Skriver nya böcker

Förutom allt program i sin nya bokhandel har Vuori också mycket annat på gång.

– Jag håller på att skriva en ny barnbok, avslöjar hon och fortsätter:

– Den här veckan ska jag leverera början på två texter till min redaktör Sara Ehnholm Hielm på Förlaget M. Jag förhandlar för tillfället med två olika illustratörer, två av de bästa.

Hennes debutbok Ägget som hon gjort tillsammans med illustratören Linda Bondestam nominerades i år till Finlandiapriset.

– Ägget kommer att få en fortsättning. Just nu filmas också säsong fyra av Estrids bokklubb, som i januari blir tvåspråkig, berättar Vuori.

Rum för fantasi i barnbokhandeln Molnfabriken kan beskrivas som ett kulturcentrum för barn. Bild: Niklas Tallqvist

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning