Möjlig björnobservation i Egentliga Finland – Viltcentralen hittade inga spår på platsen

I såväl Egentliga Finland som Nyland finns enligt viltcentralen för tillfället omkring tre till fem björnar som är över ett år gamla. Bild: Pixabay

I Egentliga Finland finns för tillfället mellan tre och fem björnar som är över ett år gamla. Det går inte att med säkerhet säga om det var en av dessa björnar som möjligen visade sig i Nousis på torsdagen.

En privatperson anmälde en möjlig björnobservation i Nousis i Egentliga Finland på torsdagen.

Personen trodde sig ha sett en björn i närheten av en frisbeegolfbana. Både polisen och Finlands viltcentral besökte senare platsen, men fann då inga spår av björn.

Enligt viltcentralens viltplanerare Valto Kontro är det omöjligt att med säkerhet säga om det verkligen var en björn som sågs eller inte.

– Observationen gjordes vid en rätt välbesökt skogsstig i närheten av en frisbeegolfbana. I regel är björnar väldigt skygga och de kan höra och känna lukten av människan på långt håll, säger han.

– Jag förhåller mig därför kanske lite avvaktande till att det var en björn, men det är inte uteslutet.

Om björnen är framme

Kontro säger att det i Egentliga Finland för tillfället finns mellan tre och fem björnar som är över ett år gamla. Stammen uppskattas vara ungefär lika stor i Nyland.

– Det handlar alltså enbart om några få individer i bägge landskapen.

Då en privatperson tror sig se en björn ska man genast ta kontakt med områdets jaktvårdsförening. Alla jaktvårdsföreningar har en kontaktperson som vid behov kan besöka platsen och kontrollera eventuella spår efter djuret.

Eftersom man inte kunde hitta några björnspår vid observationsplatsen i Nousis förblir det oklart om det verkligen var en björn som sågs.

– Man går inte vidare i frågan ifall spår saknas, men om det skulle visa sig att det börjar dyka upp fler observationer i området så kommer man självfallet att utreda frågan, säger Kontro.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning