Möglig musmat hejdade rymdraket

Falcon 9-raketen på väg upp från Cape Canaveral i Florida.Bild: TT/AP/John Raoux

Att upptäcka att den medhavda maten är skämd är ingen höjdare. Särskilt om man är på väg ut i rymden. Denna gång upptäckte Nasa fadäsen i tid. Men raketfärden bjöd på ny dramatik.

Ett parti mat till ett experiment med möss på Internationella rymdstationen (ISS) visade sig dåligt, vilket fick till följd att raketföretaget Space X uppskjutning flyttades från tisdagen till onsdagen lokal tid.

"Mögel upptäcktes på matbitarna till gnagarstudien, innan de överlämnades till Space X", skriver USA:s rymdstyrelse. "Personal behöver en extra dag för att byta ut matbitarna".

Musfodret är bara en liten del av de sammanlagt 2,5 ton utrustning ombord på rymdskeppet Dragon när Falcon 9-raketen väl kom i väg från Florida på onsdagskvällen finsk tid. Leveransen består också av förnödenheter till astronauterna där uppe.

Dragon placerades i omloppsbana enligt plan, och når ISS på lördag.

Men när Falcon-raketen, som är av Space X återbruksbara typ, skulle landa uppstod problem. Företagets chef Elon Musk har lagt ut dramatiska filmer, från både en ombordkamera och från lite avstånd , som visar hur raketen vinglar ned mot havsytan nära kusten, och i ett moln av eld och rök lägger sig i vattnet.

Nedslaget var ändå ganska mjukt, och det preliminära beskedet från Musk och Space X är att raketen kan gå att använda igen ändå.

Plast- och luktfria målfärger av förnyelsebara naturoljor

För fempersonersfamiljen i Malax var valet av Uulas färger enkelt. Inhemska, naturenliga, luktfria, utsläppsfria samt utmärkt service och personal är det som ligger överst. Att färgerna är enkla att stryka på och färgvärlden varm, vacker och harmonisk bidrar till helheten. 4.12.2018 - 09.08