Modric sköt Kroatien vidare i EM med drömmål

Kroatiens storstjärna Luka Modric, mitten, jublar efter att ha gjort 2–1 mot Skottland med ett drömmål. Bild: Stu Forster

VM-tvåan Kroatien var illa ute i EM-gruppspelet.Då klev nationalikonen Luka Modric fram – och skickade det schackrutiga landslaget vidare till åttondelsfinal med ett drömmål och en assist mot Skottland.Finlands möjligheter att avancera blir allt mindre.

Matchklockan hade tickat upp till den 62:a minuten på Hampden Park i Glasgow. Kroatien hade bara 1–1 mot Skottland och såg ut att vara på väg ut ur EM – bara tre år sedan man charmade en hel fotbollsvärld och blev tvåa i VM. Det var då Luka Modric, ännu en gång, lät sin gudabenådade högerfot tala. Med en synnerligen välplacerad yttersida från långt håll – ett nummer ur den högre skolan – borrade den 35-årige Real Madrid-stjärnan in bollen helt utom räckhåll för Skottlands målvakt David Marshall.

Men Modric var inte klar där. En kvart senare slog han den hörna som Interstjärnan Ivan Perisic knoppade in till 3–1, och Kroatien tog sig därmed vidare till åttondelsfinal.

Även om det satt långt inne.

För efter 0–1 mot England och 1–1 mot Tjeckien var Kroatien pressat att vinna mot Skottland för att inte svara för ett nesligt uttåg redan i gruppspelet. Samtidigt som skottarna, å sin sida, jagade en seger som skulle innebära nationens första avancemang till utslagsrundan i ett stort mästerskap någonsin.

Vlasic tog chansen

Inför hemmapubliken var det också skottarna som inledde allra piggast. Efter sex minuters spel var Ché Adams nära att stöta in 1–0. Men i stället stack Kroatien upp – och tog ledningen i det som egentligen var den första målchansen som laget skapade. Ivan Perisic var urstark i en nickduell och skarvade ned bollen till Nikola Vlasic. CSKA Moskva-anfallaren fick chansen från start för första gången i EM – och tackade genom att stöta in ledningsmålet.

Där och då var Kroatien vidare till åttondelsfinal. Men i den 42:a minuten slog Callum McGregor till utifrån straffområdet och satte 1–1 med Skottlands första mästerskapsmål sedan VM 1998.

Det målet innebar emellertid att både Skottland och Kroatien, i det läget, var utslagna.

Men i den andra halvleken klev alltså Luka Modric fram – och skrev ytterligare ett kapitel i sin redan digra fotbollshistoria.

Det faktum att det blev 3–1 i stället för 2–1 i Glasgow innebar dessutom att Kroatien blev tvåa i grupp D. Detta då England samtidigt 1–0-besegrade Tjeckien på Wembley. Därmed gick Kroatien förbi Tjeckien i kraft av målskillnad. Tjeckien gick å sin sida vidare till åttondel som en av fyra grupptreor tack vare sina fyra poäng.

England å sin sida vann gruppen efter att Raheem Sterling nickat in matchens enda mål på Wembley redan i den tolfte minuten. Noterbart är att skyttekungen och anfallsstjärnan Harry Kane gick mållös av planen för tredje EM-matchen i rad. Men frågan är om gruppsegern snarare kan bli en belastning för Gareth Southgates manskap. I åttondelsfinalen väntar nämligen tvåan i grupp F – vilket kan vara Frankrike, Portugal eller Tyskland.

Italien (etta i grupp A) möter Österrike i London på midsommardagen, lördag, klockan 22.00

Belgien (etta i grupp B) möter en grupptrea i Sevilla på söndag klockan 22.00

Nederländerna (etta i grupp C) möter en grupptrea i Budapest på söndag klockan 19.00

England (etta i grupp D) möter tvåan i grupp F i London på tisdag klockan 19.00

Wales (tvåa i grupp A) möter Danmark i Amsterdam på midsommardagen, lördag, klockan 19.00

Danmark (tvåa i grupp B) möter Wales

Österrike (tvåa i grupp C) möter Italien

Kroatien (tvåa i grupp D) möter tvåan i grupp E i Köpenhamn på måndag klockan 19.00

Schweiz (trea i grupp A, 4 poäng) möter en gruppetta

Tjeckien (trea i grupp D, 4 poäng) möter en gruppetta

Sverige (just nu etta i grupp E, 4 poäng) med flera möjliga scenarion

Frankrike (just nu etta i grupp F, 4 poäng) med flera möjliga scenarion

Finlands chanser:

Här är förutsättningarna för att Finland ska kunna vara bland de grupptreor som får fortsätta turneringen med åttondelsfinal:

Grupp A (slutspelad):

Schweiz 4 poäng, målskillnad 4-5. Schweiz klart för åttondelsfinal.

Grupp B (slutspelad):

Finland 3 poäng, målskillnad 1–3.

Grupp C (slutspelad):

Ukraina 3 poäng, målskillnad 4–5. Ukraina före Finland i jämförelsen.

Grupp D: Tjeckien 4 poäng målskillnad 3-2. Tjeckien före Finland.

Grupp E och F har en omgång kvar. Bådq dessa gruppers treor måste placera sig bakom Finland i jämförelsen för att Finland ska gå till åttondelsfinal.

Grupp E:

Sverige har fyra poäng, Slovakien tre, Spanien två och Polen en inför den sista omgången.

Sverige möter Polen medan Spanien ställs mot Slovakien. Om Sverige besegrar Polen eller lagen spelar oavgjort samtidigt som Slovakien slår Spanien eller Spanien slår Slovakien med tre måls marginal eller mera blir grupptrean efter Finland i jämförelsen.

Matcherna spelas på onsdag klockan 19.

Grupp F:

Frankrike har fyra poäng, Tyskland och Portugal tre och Ungern en poäng. Tyskland möter Ungern medan Portugal ställs mot Frankrike i sista omgången. För att Finland ska placera sig bättre än grupptrean krävs det att Frankrike besegrar Portugal med fyra måls marginal och att Tyskland och Ungern spelar oavgjort eller Ungern besegrar Tyskland med minst fyra måls marginal.

Matcherna spelas på onsdag klockan 22.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning