Modric ska ta Kroatien till nästa steg

Kroatiens Luka Modric (från vänster), Ivan Perisic, Ante Rebic, Marcelo Brozovic och Filip Bradaric är förberedda för semifinalsmötet mot England. Bild: AP Photo/Francisco Seco

Kroatien tog brons i sitt första VM för 20 år sedan. Nu ska laget, med Luka Modric i spetsen, överträffa det – och samtidigt släcka de engelska finaldrömmarna. – Vi har allt som behövs för att gå ett steg längre, säger mittfältaren.

– Vi fortsätter att få samma frågor och ge samma svar, sade Kroatiens Ivan Perisic förra veckan.

De kroatiska spelarna vet att Luka Modric kommer på tal i nästan alla intervjuer och i svaren lyser deras beundran för kaptenen igenom.

32-åringen har stått för ett imponerande mästerskap så här långt och nu är han en av huvudfigurerna i kroaternas jakt på sin första VM-final.

"Förtjänar allt beröm"

– Jag har känt Luka i många år nu. Han förtjänar allt beröm han får från media och folket. Han har jobbat väldigt hårt för att ta sig hit. Vi följer vår ledare och om vi får ett bra resultat och han belönas med Ballon d'Or förtjänar han det. Jag önskar honom det, säger Mario Mandzukic.

Den rutinerade Real Madrid-spelaren har stått i fronten i flera smärtsamma mästerskapsförluster för Kroatien, med uttåget i kvartsfinal efter straffavgörande mot Turkiet i EM 2008, då han själv missade en straff, och även i EM för två år sedan då de släppte in mål i förlängningen i åttondelsfinalen mot Portugal.

– Vi har tagit en lite svår rutt hit. Vi har haft otur i tidigare mästerskap men i år tar vi igen det, säger Modric.

Två straffvinster

Kroatien har tvingats till 120 minuters spel plus straffläggningar i sina två senaste VM-matcher, och den fysiska statusen på laget är ett frågetecken inför semifinalen mot de finaltörstande engelsmännen.

Modric känner självsäkerhet inför ödemötet mellan lagen som båda jämförs med tidigare framgångsrika upplagor långt tillbaka i tiden. Kroatiens senaste VM-framgång var bronset 1998. England måste titta tillbaka till 1966, då det blev guld, för att hitta den senaste stora framgången.

– Förhoppningsvis går vi ett steg längre än 1998. Vi har allt som behövs för att göra det med ett fantastiskt lag och fantastiska ledare. Jag hoppas att vi tar det där extra steget.

Matchen mellan Kroatien och England sänds med start klockan 20.50 på Yle TV2.

Hälsningar från riksdagen

Politiken möter många utmaningar, inte minst från populistiska och bakåtsträvande rörelser i Finland och i Europa. Jag vill fortsätta som riksdagsledamot och arbeta för en politisk kursändring i värdefrågorna. 15.3.2019 - 15.02