Modric har kämpat mot oddsen hela vägen

Spelfördelaren. Luka Modric är den som anger rytmen i det kroatiska spelet. Bild: EPA-arkiv

Ivan Rakitic och Mario Mandzukic i all ära men det är ingen som helst tvekan vem som är den största stjärnan i ett stjärnspäckat kroatiskt landslag.

32-årige Luka Modric är dirigenten, naveln och spelfördelaren. Real Madridstjärnan är den som anger tempot och anfallsrytm. Bollen sitter alltid som klistrad vid foten och blicken söker hela tiden luckor i motståndarnas led. Fast ibland ter det sig som att Modric kunde hitta medspelarna med ögonen förbundna.

Modric är den stora stjärnan i Kroatiens andra gyllene generation. Den första gyllene generationen var den som tog VM-brons 1998 och hade lirare som Zvonimir Boban och Davor Suker som de stora ledstjärnorna.

Ett landslag som skapades ur spillrorna av det grymma inbördeskrig som höll på att ödelägga stora delar av det forna Jugoslavien.

Modric och hans familj drabbades också hårt av inbördeskriget. De tvingades halv över huvud lämna sitt hem i Zadar. Pappan tvingades bevittna då serbiska soldater kallblodigt sköt ner hans pappa, Lukas farfar som också han hette Luka. Efter det sprang pappan hem, tog med sig fru och barn, och fann härbärge i ett hotell som fungerade som ett flyktingcenter.

Familjen, förutom pappan som anslöt till den kroatiska armén, bodde sju år på hotell Kolovare innan man flyttade tillbaka till Zadar där möjligheterna för Luka att utvecklas som fotbollsspelare var bättre.

Trots att krigets fasor rasade på gatorna alldeles i närheten försummade den lilla Luka aldrig den minst chans att få lira boll. Helst med några kompisar men fanns det inga att tillgå kunde han hålla på för sig själv i timtal.

Granaterna föll mer eller mindre oavbrutet men på hotellets parkeringsplats var det fotbollsmatch på agendan mest hela tiden. Att Luka Modric var en extraordinär talang stod tidigt klart.

För liten

Trots talangen fanns det många som tvivlade på honom. En del ansåg honom vara för liten och svag. Hans tränare i Tomislav Basic i NK Zadar trodde dock stenhårt på sin adept och Modric har många gånger poängterat att Basic är den tränare och person som hjälpt honom mest under karriären.

Samme Basic såg 2011 till att Modric vid 16 års ålder år 2001 fick chansen att ansluta till Dinamo Zagreb. Någon omedelbar succé var han inte i storklubben. Det blev några år på lån innan han återvände 2005. Då skrev han också sitt första större kontrakt som proffs. Det tioåriga kontraktet gav så pass mycket pengar att han kunde köpa en lägenhet åt sin familj i Zadar. En första sedan tvångsflytten fjorton år tidigare.

Efter det har karriärkurvan pekat uppåt. Före flytten till Tottenham 2008 var så gott som alla storklubbar i Europa ute efter mittfältaren.

Spurs visade sig bli en lyckoträff även om han också i England fick höra samma gamla visa om att han för liten och svag för att kunna hävda sig. Efter en svår inledning med knäskador och annat elände befäste Modric sin ställning som en av Premier Leagues främsta mittfältare.

En av hans tränare i Tottenham, Harry Redknapp, har senare beskrivit Modric som en av de mest samvetsgranna spelare han någonsin jobbat med.

Omgivningen och bakgrunden har säkerligen format Modric där. Har du upplevt helvetet av ett inbördeskrig har du sannolikt ett visst perspektiv på tillvaron. Och ödmjuk har han alltid varit. Ett modellproffs som aldrig syns i några negativa rubriker i skandalpressen.

Real Madrid är förknippat med bling-bling och stora rubriker men Modric har aldrig gett mycket för uteliv och jetsetliv. Han trivs bäst hemma med sin fru och två barn.

– Det är inte min grej att gå på nattklubb och slå runt. Jag vill göra mitt bästa ute på planen. Utanför planen håller jag mig helst borta från strålkastarna.

Källor: Somosinvictos.com, marca.com, BBC, www.divinity.es

Luka Modric

Född: 9 september 1985 i Zadar

Spelplats: Mittfältare

Klubb: Real Madrid

Tidigare klubbar: Dinamo Zagreb, Zrinjksi, Inter Zapresic, Tottenham.

Landskamper/mål: 99/11.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46