Hindunationalister mot storseger i valet i Indien

Valförrättare i Amritsar. Bild: Narinder Nanu/Lehtikuva-AFP

Indiens premiärminister Narendra Modi och hans hindunationalistiska BJP går av allt att döma mot en överraskande stor seger i parlamentsvalet, och fortsatt egen majoritet. Frågan om nationell säkerhet och en splittrad opposition anses vara segerreceptet.

"Tillsammans växer vi. Tillsammans når vi framgång. Tillsammans bygger vi ett starkt och inkluderande Indien. Indien vinner ännu en gång!", skriver Modi på Twitter, sedan rösträkningen fortskridit under torsdagen.

BJP ser ut att öka sin makt jämfört med förra valet. Partiet går mot nästan 300 mandat, klart fler än de 272 som behövs för egen majoritet i underhuset lok sabha i New Delhi, och fler än de 282 som BJP fick i förra valet 2014.

Det blir i så fall första gången sedan 1984, då Kongresspartiet dominerade stort efter mordet på sin partiledare, premiärministern Indira Gandhi. Partiet, som nu leds av Indiras sonson Rahul Gandhi, såg ut att gå mot bara ett 50-tal mandat.

Inget hade ännu hörts från Gandhi, men andra tongivande personer i Kongresspartiet konstaterar att de har förlorat.

Omstritt tempel

Modi hade väntats bli omvald, men inte med så stor marginal. Premiärministern anses nu få mandat att driva en fortsatt näringslivsvänlig politik, som också sätter hinduer främst och intar en hård, säkerhetspolitisk linje med fortsatta satsningar på försvaret.

För ett halvår sedan såg det knepigare ut för Modi i opinionen. Men valrörelsen kom att handla en hel del om den infekterade relationen med grannlandet Pakistan, inte minst sedan en bilbomb dödade 40 indiska poliser i Kashmir i februari. BJP verkar ha lyckats slå mynt av det.

Partimedlemmar vill nu att Modi intar en hårdare linje vad gäller nationell säkerhet, och att ett kontroversiellt hinduiskt tempel byggs på den plats där en hinduisk folkmobb rev en moské i staden Ayodhya 1992.

Mer pengar

BJP har ridit på Modis stjärnstatus, men pengar har också spelat sin roll i valrörelsen. BJP lade 20 gånger mer än Kongresspartiet på reklam, enligt källor till Reuters, och sex gånger mer på annonsering på Facebook och Google.

Kongresspartiets dåliga resultat väcker frågan om Rahul Gandhis och partiets framtida roll.

– En stor fråga är Kongresspartiets allt större utmaning att förbli ett alternativ till BJP på riksnivå, säger Rahul Verma vid tankesmedjan Centre for Policy Research i New Delhi.

Totalt ska omkring 600 miljoner räknas i jättevalet, som var utspritt på flera valdagar den senaste månaden. Slutresultatet väntas på torsdagskvällen lokal tid.

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning