Moderna moguler är gjorda av kryptovalutor

Bild: Wilfred Hildonen

Det finns betydligt större krösusar än lördagens lottovinnare i Ruokolax att vara avundsjuk på. För första gången i världshistorien har vi personer som blivit miljardärer på digitala valutor, skriver HBL:s chefredaktör.

Vad sägs om en höghuslägenhet för 9,7 miljoner vid Eirastranden i Helsingfors i kombination med ett fritidshus på snofsiga Strömsö i Ekenäs skärgård för 4,2 miljoner?

För lottospelaren som knep den rekordstora vinsten i lördags skulle det bara vara att slå till – om en flytt från Karelen känns aktuell – och ändå ha råd att grilla inre filé hela sommaren.

Men lottomiljonärerna framstår som fattiglappar och lottandet som en naiv retrosyssla när vi ser på affärsmagasinet Forbes lista över världens rikaste personer 2018. Listan kan gott läsas som en samhällsbarometer och berättar en hel del om trender och utveckling och fördelning av rikedomar.

Tidigare byggdes förmögenheter i stor utsträckning av konkreta naturresurser, fabriker och pengar som gick i arv medan vi nu ser att digitaliseringen och immateriella tjänster kan lyfta klyftiga knoppar ur fattigdomen.

I majnumret av tidskriften Kehitys-Utveckling som ges ut av Utrikesministeriet slås det fast att Afrika är den världsdel där det är svårast att starta för den som drömmer om att bli miljardär. Frågan som ställs i artikeln är om den afrikanska ekonomin växer långsamt för att det finns för få riktigt rika människor – ett påstående som tillbakavisas av Aaltoprofessorn Matti Pohjola som säger att "miljardärer inte föder tillväxt utan det är tillväxt som föder miljardärer. Och tillväxt föds genom nya idéer."

Ett stort problem i Afrika är kriser, instabilitet och icke fungerande infrastruktur som skrämmer bort utländska investerare.

Afrikas rikaste man, 61-årige Aliko Dangote, är ett utmärkt exempel på att skillnaden mellan förmögna afrikaner och till exempel kinesiska uppkomlingar. Dangotes tillgångar är värda kring 10 miljarder euro och placerar honom på plats 100 på Forbes lista. Hans förmögenhet bygger i hög grad på naturrikedomar och jordbruk – pengarna rasslar in via cement, salt, socker, mjöl och gödsel – medan det i andra världsdelar framför är allt digitala innovationer som föder nya rikemän.

Rekordmånga på årets Forbeslista är teknologimiljardärer, 206 stycken, vilket är 23 fler än i fjol.

Totalt är miljardärerna på listan 2208 stycken och kommer från 72 länder. Elitgruppens sammanlagda förmögenhet har vuxit med 18 procent sedan i fjol, så businessen blomstrar, framför allt i Kina. Nu finns 373 miljardärer i Kina, 585 i Amerika.

Kinas rikaste man heter Ma Huateng, en anspråkslös ingenjör, även känd som Pony Ma, och han leder it-jätten Tencent Holdings vars populära app WeChat har nästan en miljard användare.

Världens överlägset rikaste man är amerikanska Jeff Bezos, god för cirka 96 miljarder euro. Bezos äger 16 procent av näthandelskolossen Amazon, som han grundade 1994 i ett garage i Seattle, och han var också en av de första som investerade i Google i slutet av 90-talet. Fyrabarnsföräldern Bezos, son till en kubansk immigrant, har dessutom högtflygande planer via sitt bolag Blue Origin som lovat ta upp turister i rymden. Som ett komplement till digitala innovationer äger han anrika tidningen The Washington Post sedan 2013.

Förutom ny teknologi och it har människorna på Forbes lista blivit rika på … tja, allt möjligt: brudklänningar, elbilar, turkisk yoghurt, ost, öl, spelhålor, privatskolor, dejtande på nätet, kosmetika, möbler, dataspel, lego, läkemedel, djurmat, gummihandskar, blöjor, hörapparater, olja, diamanter, metaller, virke, fastigheter och aktieplacering.

För första gången någonsin finns det moguler på listan vars förmögenhet bygger på kryptovaluta. Den rikaste av dem heter Chris Larsen, på plats 456, och han är en av grundarna till Ripple.

Ripple består av både ett betalningsnätverk som kopplar ihop banker och finansiella institutioner och tillåter dem att överföra pengar och andra tillgångar genom blockkedjeteknik samt av kryptovalutan XRP, den tredje största kryptovalutan sett till marknadsandelar.

En annan kryptomiljardär är Changpeng Zhao, eller CZ som han kallas, som startade ett virtuellt växlingskontor för kryptovalutor i fjol somras. Ett knappt år senare är Binance världens största börshandel för över 300 kryptovalutor som bitcoin, ethereum och litecoin.

Framtidens förmögenheter utvinns inte längre ur jorden utan sätts ihop av digitala koder. På nästa års Forbeslista är miljardärerna som sprungit ur digitaliseringen antagligen ännu fler.

Susanna Ilmoni Chefredaktör för HBL

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning