Moderatledaren avgår – kritiserar "självskadebeteende" inom partiet

Avgångskraven blev för många och de svenska Moderaternas ledare och statsministerkandidat Anna Kinberg Batra lämnar sin post. "Självskadebeteende" kallar hon partikamraternas agerande. Vem som väljs i stället kan få konsekvenser för de politiska konstellationerna i Sverige.

STOCKHOLM Anna Kinberg Batra valdes till de borgerliga Moderaternas partiledare för tre år sedan då Fredrik Reinfeldt avgått efter partiets valförlust.

Redan efter ett halvår kritiserades hon offentligt av partikamrater och bara i år har flera försök att få bort henne gjorts.

Det tredje lyckades. Inför ett stort medieuppbåd på fredagen meddelade hon att hon lämnar sin post.

– Det är en samlad bedömning av att det inte finns förutsättningar att göra ett bra jobb, sade hon.

"Debatten om Moderaterna handlar väldigt lite om politiken och vägen framåt och vad nästa regering behöver göra och jag gjorde till slut bedömningen att i det läget kan jag inte genomföra vår viktiga uppgift."

Beslutet fattade hon kvällen innan. Då stod det klart att elva av partiets tjugotvå så kallade länsförbund krävde hennes avgång – en utveckling som accelererat under två dygn. Opinionssiffrorna har varit svaga under en längre tid, och droppen kom i veckan när det visade sig att bara sex procent av väljarna kan tänka sig henne som nästa statsminister – inom det egna partiet stödjer bara knappt en tredjedel henne som statsminister.

Som ledare för det största partiet i den borgerliga Alliansen, som är i opposition, har Anna Kinberg Batra samtidigt varit det blåa blockets statsministerkandidat.

Där Anna Kinberg Batra har kritiserats för att vara stel, tråkig och i debatter upprepa på förhand inövade talepunkter, visade hon på fredagens presskonferens upp en betydligt mer självsäker sida. Hon lämnade sitt besked med huvudet högt, utan desto mer självkritik i sitt tal, och i det närmaste angrep sina kritiker.

– Det är för många moderater som nu ägnar sig åt det som bara kan beskrivas som självskadebeteende. Som i stället för att tala om vår politik talar illa om den och varandra.

– Jag tål kritik, det är mitt jobb. Men jag tror inte att de väljare som tvivlar på Moderaterna nu blir särskilt imponerade av oss i det här läget. De får nämligen inte syn på vårt politiska innehåll alls.

Profil

Anna Kinberg Batra

Anna Kinberg Batra är 47 år gammal, uppvuxen i Stockholmsområdet med flera år av barndomen i Rotterdam i Nederländerna.

Har en dotter. Gift med komikern David Batra som om en månad har premiär med sin föreställning " "Elefanten i rummet", om att vara gift med just en partiledare.

Har studerat språk och statsvetenskap vid Stockholms universitet, ekonom från Handelshögskolan.

Ersättare i Sveriges riksdag för första gången 2000, ordinarie från 2006.

Valdes till partiledare för Moderaterna i januari 2015 som den första kvinnan på posten. Meddelade i augusti 2017 att hon avgår.

Sverigedemokrater delar

Mycket av missnöjet har fokuserat på Anna Kinberg Batra som person. Jenny Madestam, statsvetare vid Södertörns högskola, menar att problemen ändå handlat om mer än det.

– Det handlar om partiets riktning och var partiet ska vara i dag ideologiskt och politiskt, säger hon till nyhetsbyrån TT.

I januari öppnade Anna Kinberg Batra för samarbete med Sverigedemokraterna – som vuxit till näst största parti – och då började opinionssiffrorna dyka. Det var en kovändning, hittills har linjen varit att inte ge partiet med nazistiska rötter inflytande.

Kinberg Batra säger att hon inte ångrar utspelet.

– Att söka stöd från alla riksdagens partier, även sådana vars värderingar man inte delar, det tycker jag är en grundprincip som Moderaterna ska fortsätta med.

Frågan visar ändå på en klyfta mellan konservativa och liberala. Den har också återspeglat sig till i exempel i synen på den hårdare migrationspolitik som partiet har gått in för, där somliga har applåderat medan andra har flytt till exempelvis Centerpartiet.

Kinberg Batra igen har inte varit speciellt tydlig i att kommunicera partiets politik, vilket också beror på att hon har balanserat mellan falangerna.

Ideologiskt val

En ny partiledare ska väljas under en partistämma före mitten av oktober och spekulationerna om efterträdare är i gång.

Vem det blir kan också få effekter på hela det parlamentariska läget, menar Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet. Är det en person som, ovanligt i Sverige, kan tänka sig ett samarbete över blockgränserna med Socialdemokraterna eller en som närmar sig Sverigedemokraterna?

Det senare har Allianskollegerna Liberalerna och Centerpartiet uteslutit, vilken i sådana fall kan leda till att Alliansen faller och den politiska kartan ritas om.

Fakta

Regeringen, Alliansen och Sverigedemokraterna

Moderaterna får 17 procent av partisympatierna i den färskaste opinionsundersökningen som Ipsos har gjort för Dagens Nyheter. I valet för tre år sedan röstade 23 procent på Moderaterna.

Socialdemokraterna får 29 procent i undersökningen. Sverigedemokraterna är näst största parti med 19 procent.

Regeringen med Vänsterpartiet stöds av 42 procent medan den borgerliga Alliansen (Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna) får 37 procent av partisympatierna.

– Som det parlamentariska läget ser ut är Moderaterna tvungna att göra ett val, säger Möller till TT.

Ett år till val

Kupp, inbördeskrig, ett parti som imploderar är ord som på fredagen användes i beskrivningen av de dramatiska dygnen för Moderatledaren. Klart är att kampen skett inför öppen ridå. Det finns de som frågar sig hur partiet ska kunna samla sig, vilket med bara ett år kvar till val är avgörande.

– Nu gäller det att hålla ihop vår organisation inför valrörelsen, säger partisekreterare Anders Edholm till Dagens Nyheter.

Anna Kinberg Batra vill inte uttala sig om efterträdare.

– Men en mycket viktig sak, vem det än blir, om jag får önska mig någonting är att hela partiet sluter upp bakom den personen.

På frågan om hon utsatts extra hårt för att hon är kvinna svarar hon att hon under de tre åren påmints om att män och kvinnor behandlas olika i offentligheten, men att det nu handlar om mer än så. Några minuter tidigare har hon ändå i sitt avgångstal som en markering tagit upp att hon önskar att hennes dotter ska få uppleva att Sverige får sin första kvinnliga statsminister.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03