Moderaternas ledare prövas först som ny statsminister i Sverige

Riksdagens talman Andreas Norlén och borgerliga Moderaternas ledare Ulf Kristersson. Bild: Lehtikuva-TT/Henrik Montgomery

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson föreslås för riksdagen som statsminister – men hans chans att bli vald är bräckligare nu än strax efter valet.

I Sverige kommer högerledaren Ulf Kristersson att föreslås för riksdagen som statsminister, säger talman Andreas Norlén på måndagen.

Det har snart gått två månader sedan det svenska riksdagsvalet och Sverige står fortfarande utan en ordinarie regering. Nu får Kristersson en vecka på sig att undersöka vilka partier som ska ingå i en regering.

Talmannen är ändå inte säker på att Kristersson kommer att bli vald.

I Sverige har socialdemokraten Stefan Löfven fortsatt som tjänstgörande statsminister och hans socialdemokratiska ministerkollega Magdalena Andersson kommer också att lägga fram en budget för Sverige dagen efter den första statsministeromröstningen.

– Processen måste föras framåt, dynamiken mellan partierna måste förändras, de resultatlösa samtalen måste få ett slut, säger Norlén.

Hittills har både Ulf Kristersson och Stefan Löfven försökt bilda regering, men utan resultat.

– Det som är rimligt att sondera i detta läge har sonderats, säger talmannen.

Enligt svensk grundlag kan talmannen föra fram fyra statsministerkandidater. Om en majoritet av riksdagen röstar nej till dem alla blir det nyval i Sverige.

Ett nyval kunde medföra att åtminstone två av småpartierna, Miljöpartiet och Liberalerna, kan få ett så svagt resultat att de faller ur Sveriges riksdag, som har en fyra procents röstspärr.

Fastighetsfonder ger den privata placeraren möjlighet att dra nytta av fastighetsmarknadens stabila avkastning

Mer läsning