Modemogulen Peter Nygård avfärdar anklagelserna om våldtäkt och sexuella trakasserier för HS – hävdar det är en konspiration

Peter Nygård slår tillbaka mot våldtäktsanklagelserna. Bild: HBL Arkiv

Peter Nygård hävdar till bland annat Helsingin Sanomat att han är oskyldig till våldtäkt efter att ett civilt mål har väckts mot honom i New York. Den finländska journalisten Rita Tainola har besökt Nygård flera gånger och beskriver honom som gästfri.

Enligt ett uttalande som Peter Nygård via sin advokat har skickat till Helsingin Sanomat handlar våldtäktsanklagelserna mot honom om "opportunistiska kvinnor" som försöker dra nytta av Metoo. Nygård beskyller också sin granne Louis Bacon med vilken han har flera infekterade gräl och rättstvister på gång.

New York Times publicerade på söndagen en granskning arv Peter Nygård och de sexualbrott som han har beskyllts för.

Tio kvinnor stämde Peter Nygård för ett par veckor sedan. I stämningsansökan sägs enligt tidningen att Nygård har våldtagit dem och att de yngsta av dem var bara 14-15 år vid tillfället. Enligt New York Times har två av kvinnorna nu sagt att de fått betalt för att delta i stämningsansökan och att de aldrig har träffat Nygård.

Läs också: Peter Nygård hade också finländska offer – Katariina Souri avslöjar sexuell påtryckning

Peter Nygård hävdar att stämningsansökan är arrangerad av Louis Bacon.

Däremot tar Peter Nygård inte enligt Helsingin Sanomat ställning till att nio kvinnor har anklagat honom för sexualbrott i USA och Kanada under de gångna 40 åren.

En av de intervjuade i New York Times är en dansk ensamstående mamma som säger sig ha blivit våldtagen av Peter Nygård under en arbetsresa i Hongkong 1980. Kvinnan jobbade då för Nygård och anmälde aldrig våldtäkten av rädsla för att förlora sitt jobb

Den finländska journalisten Rita Tainola är en av dem som flera gånger har träffat Peter Nygård. Tainola och hennes man har varit gäster hos Peter Nygård i hans residens Nygaard Cay och även bott hos Nygårds mamma Hilkka Nygård.

– Gentemot oss var Peter Nygård alltid gästfri och vänlig, säger Tainola till HBL.

Är du överraskad över anklagelserna om sexualbrott?

– Jo. Jag har varken sett eller hört något om det.

Prins Andrew, vars samröre med Jeffrey Epstein orsakade skandal, är en av dem som har besökt Peter Nygårds domäner på Bahamas. Rita Tainola säger att flera internationella celebriteter har besökt Nygård Cay, stannat ett par timmar och fått en guidad tur.

Peter Nygård är född i Helsingfors men flyttade som femåring till Kanada med sina föräldrar. Han har byggt upp sin förmögenhet på mode.

Violinisten Linda Lampenius hör till dem som haft otrevliga erfarenheter av Peter Nygård. Lampenius hotades av skadeståndskrav på 40 miljoner dollar efter att i tidningen Seiska ha berättat om pornografiska foton Nygård visat henne från hemmet på Bahamas. Efter att Lampenius pengar var slut och hennes hälsa hade försämrats, skrev hon under ett avtal med Peter Nygård och bad offentligt om ursäkt.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning