Modeföretag varnar för storförlust

Polarn o Pyrets ägare RNB har det tufft. Arkivbild. Bild: Hasse Holmberg/TT

Modeföretaget Retail and brands (RNB) varnar för att rörelseresultatet för det fjärde kvartalet i räkenskapsåret kommer att bli betydligt lägre än året före, och flaggar samtidigt för en nyemission om 85 miljoner kronor.

RNB, som bland annat driver Polarn o Pyret och Brothers, räknar med en rörelseförlust på mellan 35 och 39 miljoner kronor. Därtill kommer resultatet att påverkas negativt av en så kallad goodwillnedskrivning om 65 miljoner kronor. Helårets underliggande rörelseresultat, enligt måttet ebitda, beräknas till 25–29 miljoner kronor, exklusive omstruktureringskostnader.

"Gemensamt för bolagen är att omställningen har krävt mycket av deras organisationer under året tillsammans med krävande marknader och fortsatt ogynnsam valutakursutveckling i Sverige", skriver RNB i ett pressmeddelande.

Bolaget genomför ett rationaliseringsprogram i alla tre affärsområden som beräknas ge full effekt på kostnaderna i slutet av räkenskapsåret 2019/20.

Den planerade nyemissionen, där befintliga aktieägare har företrädesrätt, är garanterad genom tecknings- och garantiåtaganden och kräver godkännande av en extra bolagsstämma. Teckningskursen blir 1:25 kronor per aktie och varje befintlig RNB-aktie ger rätt att teckna två nya aktier.

RNB har även förlängt sitt obligationslån med två år fram till februari 2023.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Med sikte på en hållbar framtid – ingenjörerna visar vägen

Mer läsning