Mobbas kommundirektörer? "Finns tydliga fall", säger expert

Kommunförbundets vd Minna Karhunen hoppas att partierna tar tag i sina kommunfullmäktigeledamöters osakliga beteende, bland annat på sociala medier. Bild: Linnea de la Chapelle/SPT

Minna Karhunen, vd för Kommunförbundet, säger att konflikterna i kommunerna har ökat. Särskilt i små kommuner kan situationen bli eldfängd och leda till att det blir mindre attraktivt att söka tjänsten som kommundirektör i dessa kommuner.

Kommunförbundets vd Minna Karhunen säger att hon känner till 20 kommuner i Finland där det pågår någon slags processer kring misstroende mot kommundirektören. Det har skett en ökning under den senaste tiden och Karhunen är orolig över utvecklingen.

– I vissa fall har kommundirektören misskött sig och processerna är berättigade, i andra fall har de förtroendevalda överreagerat och så finns det också klara mobbningsfall, säger Karhunen.

Hon ringar in sociala medier som en orsak till att vi nu ser mera eldfängda konflikter i kommunerna. Enligt henne verkar dessa förtroendeproblem lättare uppstå i mindre kommuner.

Karhunen vill inte desto mera kommentera ett enskilt fall som misstroendemotionen mot Kimitoöns kommundirektör Anneli Pahta, men konstaterar att man i alla fall kan se drag av mobbning i detta fall.

Pahta valde att självmant avgå i enlighet med direktörsavtalet efter att 12 förtroendevalda uttryckt sitt missnöje i en motion.

– Det är bra att det finns sådana här avtal. Det finns flera exempel där kommundirektören har avgått, men där man skött det elegant och diskret i enlighet med på förhand överenskomna avtal. Det är rätt sätt att sköta saken, inte i sociala medier eller i offentligheten.

Hur dessa frågor sköts påverkar också intresset för att söka poster inom kommunledningen.

– När kommuner har lediganslagit tjänster igen så har man kunnat se ett minskat antal sökande. Ingen tjänar på grälande, i synnerhet inte kommunerna, säger Karhunen.

Enligt henne förstår många förtroendevalda inte att de också är arbetsgivare och bör bete sig sakligt i den rollen.

Karhunen planerar att träffa partiernas partisekreterare inför kommunalvalet för att ta upp frågan om politikernas roll som arbetsgivare och vad det innebär för att få partierna att ta tag i problemet.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning