Mobbas finskspråkiga på Åland? Kritik mot upplägg i kvällstidnings reportage

Medlemmar i den finskspråkiga föreningen på Åland, Ahveniset, delar inte de negativa åsikter som publicerats i finska tidningen Iltalehti. – Hon (reportern) hade förutfattade uppfattningar som hon ville få bekräftade, säger föreningens ordförande Lea Hänninen.

Det var på Ålands självstyrelsedag som den finska kvällstidningen Iltalehti publicerade ett reportage enligt vilken finskspråkiga på Åland bland annat mobbas och diskrimineras.

– Medlemmar i vår förening har kontaktat mig och varit ledsna över det som skrivits om finskspråkiga på Åland, säger Ahvenisets ordförande Lea Hänninen.

För två veckor sedan kontaktades föreningen av Iltalehtis reporter som var ute efter negativa erfarenheter om hur det är att leva som finskspråkig på Åland.

– Vi fick mejl av reportern som undrade om vi hade några negativa erfarenheter som finskspråkig på Åland. Hon hade förutfattade meningar om finskspråkiga på Åland och hon ville ha sina fördomar bekräftade, säger Hänninen.

Föreningen ville inte kommentera mejlet. Enligt Hänninen delar Ahveniset inte skribentens åsikt och tycker det hela är tråkigt att följa med. Hon medger ändå att man som finskspråkig ibland får någon negativ kommentar.

– Visst hör man nu som då om fall där någon hört något elakt när man har pratat finska, säger hon.

Matar likasinnade

Lea Hänninen tror inte att det är många finskspråkiga som upplever sig mobbade på Åland.

– I det här fallet är likasinnade matade med det de vill höra, säger hon.

I ett Facebook-inlägg skriver riksdagsledamot Mats Löfström att han är bestört över Iltalehtis reportage. Enligt Löfström målar Iltalehti upp en snedvriden bild av Åland.

– Iltalehtis hela vinkling av artikeln är inte rättvis, utan snarare uppviglande, och den utgår också ifrån att Åland skulle vara vilken annan plats som helst i Finland, vilket det inte är, skriver Löfström.

Löfströms inlägg har väckt starka reaktioner. Många som kommenterar är arga och känner inte alls igen sig i Iltalehtis reportage.

SPT har inte lyckats nå journalisten för en kommentar.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning