Moa: "Det vore fint att få komma med glädjen till ensamma"

Moa Björklund, kandidat 9, beskriver sig själv som en utåtriktad, glad och omtänksam person. Bild: Karl Vilhjálmsson

Luciakandidat 9, Moa Björklund från Nedervetil, älskar sin hemby och har inga planer på att flytta bort. Hon hejar på det lokala damlaget och hoppas på spelarnas stöd i luciakampanjen.

Berätta om ett tidigare luciaminne.

– Jag har många fina luciaminnen men den sötaste är nog från när jag var riktigt liten och lussade med syskon och kusiner hos grannarna längs vår gata. Jag var alltid tärna för min storasyster var lucia och jag var klädd i pappas vita skjorta. Det bästa var när vi blev bjudna på något gott, som chokladkex.

Vilken julsång är viktig för dig?

– Det är jättesvårt att bara välja ut en fin julsång då det finns så många. Light a Candle av Avalon är fin, den handlar just om att tända ett ljus för dem som är ensamma och sjuka.

Vilken är lucias roll i dagens samhälle?

– Lucia ska respektera alla och se alla, så att människor vågar vara sig själva.

Hur förbereder du dig på att möta människor i olika livssituationer? 

– Jag är välförberedd, jag har varit med om mycket i familjen, också akuta krissituationer. Det vore fint att få vara den som kommer med glädje, jag vet att det finns många människor som sitter ensamma i stugorna och inte har något sällskap.

På vilket sätt vill du vara en förebild?

– Jag kan hjälpa andra, vara en god medmänniska. Jag brukar tänka att man ska behandla andra såsom man själv vill bli bemött.

Hur ser dina framtidsplaner ut? 

– Om tio år är jag gift och har familj. Jag önskar att vi får leva lyckliga och vara friska, också alla nära och kära. Jag vill syssla med musik och vi ska bo i ett hus i Nedervetil, men innan det ska jag studera på en annan ort. Jag tycker så mycket om min hemby, här känner vi alla varandra. Jag lånar gärna lokala fotbollsklubben Myrans slogan Tillsammans är vi starka. Jag stöttar damlaget som spelar i fotbollsligan.

Vad ger dig mest glädje?

– Musiken! Det viktigaste är att familjen och vännerna finns där, jag vill vara tillsammans med människor som jag älskar. Det är viktigt att hela samhället mår bra.

Vad är dina vardagstips för att främja en hållbar utveckling?

– Vi ska minska på negativiteten och tänka positivt. Man ska alltid äta upp den mat man tar på sin tallrik och så kan man cykla i stället för att köra bil. Själv går jag till jobbet, men så bor jag också helt nära.

Vad gör du för att koppla av?

– Jag sätter på Spotify och lyssnar på musik. Jag sjunger också varje dag, allt från ballader till rock, gärna svenska låtar. Ibland vill jag vara helt ensam, då stänger jag in mig på mitt rum.

Hur kommer du att föra kampanj?

– Det har jag inte tänkt på. Det känns främmande för mig att uppmuntra folk att rösta på mig. Men visst vore det fint att kunna säga att Finlands lucia kommer från Nedervetil, så jag ska nog föra kampanj! Jag tror att jag ska besöka en rad äldreboenden och sjunga för dem som bor där, det är ett bra sätt att få synlighet.

Här hittar du alla luciakandidater och information om hur du röstar!

Ålder: 19 år.

Hemort: Nedervetil.

Gör: Har ett mellanår efter gymnasiet och arbetar på ett lokalt företag som tillverkar rengöringsmedel, bland annat för sjukhus.

Anmäld av: En bekant i byn, Elisabeth Hagström, anmälde mig efter att hon hade sett en video av mig på Instagram, hon ringde och frågade min mamma om jag vill ställa upp. Det var inget som jag själv hade tänkt på, men visst är det här en fin upplevelse.

Musikintresse: Jag gjorde mitt första musikuppträdande som 8-åring på morbrors bröllop. Sedan dess har jag sjungit – jag har tagit sånglektioner på medborgarinstitutet, uppträder på lokala tillställningar och har gått i rockskola. Jag spelar också lite piano.

Andra hobbyer: Jag joggar, det är ett bra sätt att rensa tankarna. Jag umgås med vännerna.

Läser just nu: Främst lokala dagstidningar som Österbottens Tidning och nyheter på sociala medier.

Lagar helst i köket: Jag lagar gärna pestopasta och tortilla. Både min mamma och min storasyster är kockar och min pappa älskar att laga mat, så det är sällan jag står i köket. Fast mamma säger att jag nog borde lära mig.

Instagram: @moalisajohanna

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning