Mjölkstockning och kvick humor

Ny roll. Ragnhild Myntevik och Julia Schacht spelar nyblivna mammor. Bild: Bendik Stalheim Moeller

Den norska mammakomedin Melk är både kvick och rolig, med två sympatiska karaktärer i centrum.

Melk. Yle TV2 22.45, måndag-fredag

Det är en gåva och ett ok att alla norska serier numera jämförs med Skam. Det är såklart tacksamt att hävda koppling till den banbrytande ungdomsserien för att väcka intresse, men konsekvensen blir alltför ofta besvikna rop om att "det ju inte är en ny Skam".

Melk har kallats "Skam med bröstpumpar", det vill säga en serie för dem som egentligen var lite för gamla för Skam men som ändå föll handlöst ner i kaninhålet. I en blinkning till serien ses Astrid Arefjord, med känd som doktor Skrulle, i rollen som minst lika säregen barnrådgivningstant, och även Tarjei Sandvik Moe skymtar förbi, men i övrigt är det bäst att glömma Skam en stund. Det här är nämligen något helt eget.

Dramakomedin Melk är skapad av Ragnhild Myntevik och Julia Schacht, som också spelar huvudrollerna. I centrum hittar vi två kvinnor som av olika omständigheter blir ensamstående mammor. Matilde (Schacht) blir gravid med sitt ex medan Ingri (Myntevik) får veta att hennes man har dött samma dag som graviditetstestet äntligen visar de efterlängtade två strecken.

Matilde är den slarviga, oorganiserade medan Ingri är smått överspänd och har kontroll på det mesta. De möts av en slump på BB och det vill sig inte bättre än att deras små nyfödda barn blandas ihop. Misstaget reds upp men det sammanlänkar de två kvinnorna på ett avgörande sätt så när vattnet stängs av i den lägenhet Matilde tillfälligt bor i öppnar Sigri dörrarna till sitt hem.

Mycket av humorn i Melk stammar från de två kvinnornas olika inställning till livet och föräldraskapet. Narrativet är kanske aningen förutsägbart i stunder men Myntevik och Schacht är otroligt bra på att naturligt leverera kvick och rolig dialog. De undviker att göra sina karaktärer till ytterligheter och både Matilde och Ingri blir både sympatiska och småjobbiga på sitt sätt. De har en fenomenal kemi och det går inte att låta bli att fnissa när Matilde anklagar Ingri för att skapa ett "baby jail" för sin son när hon inte vill ta med honom på dag-rave.

Det finns också ett stråk av sorg som går genom serien och ger den en egenhet som jag uppskattar stort. Ingri måste bearbeta vetskapen att hennes son aldrig kommer att få träffa sin pappa, medan Matilde tampas med sitt ex och dennes nya flickvän.

Även om serien såklart kretsar kring Matildes och Ingris nyblivna föräldraskap har serien en förmåga att ta sig an deras situation och problem på ett sätt som aldrig exkluderar dem utan dylik erfarenhet. Säkerligen finns här en extra dimension av humor och igenkänning för dem som själva sitter hemma med bröstpump och mjölkstockning, men den erfarenheten är inget krav för en ska njuta riktigt ordentligt i Matildes och Ingris sällskap.

Och nej, det är inte en ny Skam. Det kanske vi för mångfaldens skull ska vara riktigt glada över.

Martina Moliis-Mellberg Reporter

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03