Misstänkta nätbrottslingar ofta tonåringar – "Vill testa sina gränser"

Bild: Mostphotos

Tonåringar utgör den synligaste enskilda gruppen bland misstänkta nätbrottslingar, säger Centralkriminalpolisen. Folk som ännu inte fyllt 20 gör överbelastningsattacker, fiskar efter lösenord och utnyttjar dem, säger kriminalöverkommissarien Tero Muurman med ansvar för bekämpning av cyberbrott vid CKP.

– Vissa ungdomar bryter sig också in i andras användar- och e-postkonton. Anvisningar för det kan man hitta på webben eller i det så kallade darknet, säger Tero Muurman.

Darknet syftar på en del av internet som inte nås med vanliga sökmaskiner och webbläsare.

För närvarande misstänker CKP en 17-åring för ett dataintrång där hen skaffat fram information om privatpersoners användarkonton.

– Hen misstänks ha otillbörligt och med hjälp av tekniska hjälpmedel gjort intrång i användaruppgifter på många handelsplatser på internet, säger utredningsledaren, kriminalkommissarie Antti Velin vid CKP.

Velin vill inte för närvarande säga vilka handelplatser det handlar om. 17-åringen misstänks bland annat för dataintrång och innehav av hjälpmedel vid nätbrott.

När det enda som behövs för att begå brott på webben är instruktioner på ett forum samt lite tid och motivation kan brottsutredningen bli besvärlig. Muurman säger att utredningen av fallen ofta tar lång tid eftersom det nästan alltid handlar om brottslighet som överskrider landsgränser.

Många nätbrott motiveras av att någon helt enkelt vill visa vad den går för eller testa sina gränser. Konsekvenserna kan ändå bli tuffare än väntat.

– Speciellt överbelastningsattacker kan få stora ekonomiska följder, säger Muurman. 

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03