Narkotika smugglades från Nederländerna till Österbotten

Polisinrättningen i Österbotten har gjort förundersökningen i samarbete med bland annat CKP och Eurojust. Bild: Linnea de la Chapelle/SPT

Polisen i Österbotten undersöker en brottshärva där i huvudsak amfetamin misstänks ha smugglats från Nederländerna.

Över trettio personer är misstänkta för olika former av brott. Av de misstänkta är sex personer häktade och två av dem har blivit utlämnade till Finland.

En 41-årig man från Bulgarien misstänks ha smugglat amfetaminolja till Finland. Flera kilo amfetamin har framställts av oljan.

– Möjligen har det blivit vanligare att smuggla in amfetamin som olja än som pulver, säger Olli-Pekka Punkari, kriminalkommissarie vid Polisinrättningen i Österbotten.

En 35-årig man som har bott i Jakobstad och senare i Vasa misstänks ha köpt amfetamin för eget bruk. Han misstänks också för att med hjälp av andra personer ha förmedlat och sålt flera kilo amfetamin i Jakobstad, Karleby och Storkyro.

Därtill misstänks en 52-årig man från Storkyro ha köpt amfetamin av de två tidigare nämnda männen. Han ska sedan ha sålt det vidare bland annat i Seinäjoki och Vasa. Mannen misstänks ha sålt ett knappt kilo amfetamin.

– Langarna är till största del från Österbotten, men några kommer också från Helsingfors, säger Punkari.

Det finns också misstankar om att det sålts ecstasy och cannabis.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning