Misstänkt Vandadirektör: Det var kärlek, inte mutor

Kärleksförhållande? Jukka Peltomäki och Leila Tuominen utanför rättssalen. Bild: Martti Kainulainen

Före detta stadsdirektören i Vanda Jukka Peltomäki har inte sysslat med mutor, uppgav försvaret i rätten på torsdagen. Enligt försvaret har pengatrafiken mellan honom och arkitektbyrån Forma-Futuras ägare Leila Tuominen snarare handlat om kärlek.

– Leila Tuominen lånade redan 1994 ut pengar till Jukka Peltomäki som på grund av att han gått i borgen blivit överskuldsatt, sade Peltomäkis försvarsadvokat Riitta Leppiniemi i rätten.

Enligt henne fortsatte pengatrafiken också efter att Peltomäki slutat som stadsdirektör. Att han fick pengarna hade inte någon koppling till stadsdirektörskapet, uppgav försvaret. Han ska på grund av sin skuldsättning inte ha haft någon möjlighet att betala tillbaka lånet, speciellt inte efter att ha blivit av med direktörsjobbet.

Enligt åklagaren är det frågan om att Tuominen som ägare av arkitektbyrån under åren 2006–2011 försökt påverka markanvändningen i Vanda för att få in mer beställningar. Peltomäki var vice stadsdirektör då. Åklagaren uppger att Peltomäki fick mer än 200 000 euro som en ren gåva av Tuominen. Samtidigt var Leila Tuominen antingen planerare eller konsult i ett antal fall där generalplanen skulle uppdateras.

Enligt det ursprungliga åtalet hade Tuominen också betalat ett antal utlandsresor som Peltomäki åkt på. På torsdagen tog åklagaren ändå tillbaka en del av det påståendet och uppgav i stället att betalningarna bara gällt delar av resornas pris, sammanlagt några hundra euro.

Enligt åklagaren hade Peltomäki stor makt i planläggningsbesluten trots att han inte var med och tog fram dem. Det var han som presenterade dem för stadsstyrelsen. Enligt försvaret däremot hade Peltomäki ingen möjlighet att påverka besluten.

– De privata tomtägarna och byggherrarna utser själv sina planerare och konsulter, sade Tuominens försvarare Matti Manner.

Enligt åklagaren gick Peltomäki ut och rekommenderade att Forma-Futura får planera en kyrka i stadsdelen Gruvsta. Försvaret nekade.

Peltomäki har bott i en lägenhet han hyrt av Forma-Futura. Enligt åklagaren var hyran på 850 euro för 140 kvadratmeter långt under marknadspriset på runt 1 400 euro per månad. 

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 4.11.2019 - 00.00

Mer läsning