Misstänkt terrorist sköts av polisen i Bryssel – ropade "jihadister kommer alltid att finnas"

Polisen och räddningsverket på plats vid platsen där terroristen sköts. Bild: Lehtikuva/AFP/Emmanuel Dunand

En mindre explosion inträffade på centralstationen i Bryssel sedan en man ropat "Allahu akbar". Mannen sköts av militär och ingen annan person skadades.– Vi betraktar det här som en terroristattack, säger åklagarmyndighetens talesperson Eric Van Der Sypt.

Den misstänkte terroristen dödades vid händelsen, uppger Eric Van Der Sypt vid en pressträff enligt AFP.

– Den misstänkte har "oskadliggjorts" av militären som befann sig på platsen omedelbart efter explosionen. Han är död, säger Van Der Sypt.

Explosionen rapporteras ha kommit från en mindre resväska som mannen hade med sig.

Centralstationen evakuerades och även det stora närliggande torget Grand Place tömdes hastigt vid klockan 20.30 lokal tid när explosionen, som beskrivs som mindre, inträffade.

Ingen annan skadad

Ett stort polispådrag med även militär larmades och spärrade av platsen.

– Det var en man och en mindre explosion inträffade bredvid honom. Soldater oskadliggjorde honom genom skottlossning. Ingen annan skadades, säger Peter De Waele, talesperson vid polisen, till AFP.

Mannen låg kvar på platsen under flera timmar när polisens bombgrupp undersökte om han hade explosiva ämnen på sig.

Men inga sprängämnen fanns på mannens kropp, säger åklagarmyndighetens talesperson Van Wymersch till AP. Några belgiska medier hade rapporterat att han hade haft både ett kolli och ett bombbälte.

Intensiv brand

Bilder på sociala medier visade en intensiv men liten brand i centralstationens underjordiska ankomsthall.

– Jag gick ner till mezzaninvåningen, och någon skrek. Sen ropade han "Allahu akbar" (Gud är större) och så sprängde han en vagn, säger Nicolas Van Herrewegen, som arbetar på centralstationen, enligt AFP.

Mannen ropade också att jihadister alltid kommer att finnas. Människor sprang därifrån i panik, berättar ett annat vittne för tv-kanalen RTL.

– Människor grät och skrek, säger Elisa Roux, talesperson för det belgiska tågbolaget SNCB, till AFP.

Det finns ännu inga bekräftade uppgifter om mannens identitet.

"Under kontroll"

Skadorna på centralstationen blev små. Enligt åklagarmyndigheten i Bryssel finns inga personskador på civila och mannen misslyckades med sina planer.

Eric Van Der Sypt säger att händelsen utreds som en terroristattack.

Landets premiärminister Charles Michel hyllar efter dådet de "modiga" säkerhetsstyrkorna. Han säger att han kommer att hålla ett extra säkerhetsmöte under onsdag morgon, skriver AFP.

Brysselpolisen skrev på Twitter att situationen var under kontroll, men uppmanade människor att följa polisens instruktioner. Tågtrafik till och från centralstationen ställdes in.

Terrorhotnivån i Belgien är på nivå tre på en fyrgradig skala, och enligt myndigheterna finns det i ett initialt skede ingen anledning att höja nivån med anledning av händelsen.

Fakta

Terrordåden i Bryssel 2016

Den 15 mars slog belgisk och fransk polis till mot ett hus Brysselkommunen Forest, där en person, tidigare bosatt i Sverige, sköts ihjäl efter skottlossning med polisen.

Tre dagar senare ledde spår från huset i Forest till att polisen kunde gripa Salah Abdeslam, efterspanad som delaktig i terrordåden i Paris i november, i kommunen Molenbeek.

Den 22 mars slog självmordsbombare till mot Zaventem-flygplatsen strax utanför Bryssel samt tunnelbanestationen Maelbeek. Över 30 personer dödades – inklusive två svenskar – och flera hundra skadades.

Den 8 april greps svenske Osama Krayem, utpekad för att ha assisterat den självmordsbombare som slog till i tunnelbanan i en lägenhet i kommunen Etterbeek. I kommunen Anderlecht greps senare samma dag även den så kallade "mannen i hatten", som befann sig på Zaventem tillsammans med självmordsbombarna där.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03