Misstänkt terrorist planerade dåd i Barcelona

Misstänkt terrorist planerade dåd i Barcelona. Arkivbild. Bild: Manu Fernandez/SPT

En misstänkt IS-anhängare har gripits i Barcelona. Mannen – som greps i en samordnad insats med marockanska och amerikanska myndigheter – misstänks ha planerat att genomföra ett terrordåd.

Spansk polis har gripit en misstänkt IS-anhängare som tros ha planerat ett attentat i Barcelona.

Mannen, en marockansk medborgare som tros ha kopplingar till jihadiströrelsen, greps i en lägenhet i närheten av turiststråket Las Ramblas. Gripandet hade samordnats med marockanska och amerikanska myndigheter. Mannen beskrivs som "djupt radikaliserad".

"Den gripne mannen har använt sig av sociala medier för att uttrycka sin lojalitet till IS och sitt hat mot västvärlden", säger polisen i ett uttalande, skriver The Guardian.

"Den misstänkte planerade att utföra ett terrordåd. Detaljerna är okända", säger polisen i uttalandet.

Kopplingarna till IS ska ha funnits i minst fyra år, enligt polisen. Sedan Spanien införde omfattande samhällsrestriktioner den 14 mars ska mannens intresse för jihadiströrelsen ha vuxit.

I april greps en brittisk rappare som tidigare stridit för IS i Irak och Syrien av polisen i den sydspanska staden Almería.

I augusti 2017 mejade en skåpbil ned människor på Las Ramblas. Minst 14 personer dödades och 130 skadades. Den 22-årige föraren Younes Abouyaaqoub sköts till döds av polisen vid en räd några dagar senare.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning