Misstänkt rysk spion fortsatt häktad i Norge

En spionmisstänkt rysk man ska sitta fortsatt häktad, enligt ett beslut i Oslos tingsrett. Mannen misstänks för olovlig underrättelseverksamhet i samband med ett internationellt seminarium om digitalisering i det norska stortinget.

Syftet med spionverksamheten ska ha varit att ha komma över statshemligheter.

Det var efter en begäran av Politiets sikkerhetstjeneste som rätten beslutade att ryssen, som är i 50-årsåldern, ska vara frihetsberövad i ytterligare två veckor. Mannen som är belagd med restriktioner och inte får inte ta emot brev eller besök motsatte sig beslutet. Han nekar till anklagelserna.

Maria Zacharova, talesperson för det ryska utrikesdepartementet, beskriver frihetsberövandet som utpressning i syfte att få den spionmisstänkte norrmannen Frode Berg, som sitter fängslad i Moskva, frisläppt, skriver den statliga nyhetsbyrån Tass.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning