Misstänkt isoleringsmaterial vanligt i Sverige – har bidragit till flera våldsamma bränder

I fredags evakuerades hus i Camden i London eftersom de har samma fasadlösning som Greenfell Tower hade. Bild: EPA EPA-PHOTO / ALL OVER PRESS /PETE MACLAINE

Samma isoleringsmaterial som förekom på Greenfell Tower i London har använts i Sverige. Men inga bränder är förknippade med cellplast i Finland.

Det lätt brännbara isoleringsmaterialet som misstänks vara anledningen till att branden i London spreds så snabbt har orsakat våldsamma bränder också i Sverige. Cellplasten har använts i tiotusentals byggnader i Sverige, rapporterar det svenska rundradiobolaget SVT.

Enligt SVT har samma isoleringsmaterial bidragit till åtminstone tio våldamma bränder i Sverige. Den gemensamma nämnaren i bränderna har varit att elden har spridits väldigt snabbt.

– Cellplast är ett material som består av en petroleumblandning och luft. Det gör att det brinner väldigt bra, säger Ville Bexander, brandingenjör på Brandskyddsföreningen till SVT.

En av de största bränderna i Sverige som kan kopplas till cellplast inträffade år 2006 i Gävle. Branden fick sin början på varuhuset K-rauta och hela byggnaden fylldes av rök på 2,5 minut.

Räddningsverket upptäckte senare att både byggnadens väggar och tak var isolerade med cellplast som orsakade den snabba brandspridningen.

Vanligt byggmaterial

Lars Brodin, en annan brandingenjör på Brandskyddsföreningen, uppger att användningen av cellplast bara har ökat i Sverige under de senaste tio åren.

– Fördelen med det är att det är ett väldigt billigt material som är lätt att bearbeta och har en bra isoleringsförmåga. Nackdelen är att det är väldigt brännbart, säger Brodin till SVT.

Cellplast har använts i bland annat Hammarby sjöstad i Stockholm, Lindholmen i Göteborg och Västra Hamnen i Malmö.

Enligt reglerna är det tillåtet att använda materialet i Sverige och så länge det installeras på rätt sätt borde det vara ett tryggt material. Det problematiska är att det inte finns någon tredje part som kollar att byggherrarna gjort som de ska.

Fasadbränderna som kunnat kopplas till cellplast i Sverige har trots allt inte haft sådana enorma konsekvenser som branden i Greenfell Tower.

– Det (cellplasten) behöver brista på flera ställen för att det ska bli så här dramatiskt. Det krävs en kedja av händelser, inte bara fusk eller slarv med en sak, säger Lars Brodin. 

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning