Inget sprängmedel i misstänkt föremål i Linköping

Ett misstänkt farligt föremål har hittats vid polishusets reception i Linköping. Arkivbild. Bild: Jeppe Gustafsson/TT

Ett område vid polisstationen i Linköping spärrades av sedan ett misstänkt farligt föremål hittats där.

Några timmar senare konstaterades att föremålet inte innehöll något sprängmedel.

Det var klockan 05.40 som polisen fick information om att ett föremål hade placerats i anslutning till polishusets reception.

Larmet om det misstänkta farliga föremålet kom fem dagar efter den explosion som inträffade i ett flerfamiljshus i staden. Totalt skadades 109 lägenheter varav 34 av dem är värre drabbade än övriga. Ett 20-tal personer skadades.

Polisens nationella bombskydd sattes in.

– Jag vill inte gå in på detaljer och vet inte exakt vad det är för föremål. Det vi kan säga är att nationella bombskyddsgruppen har varit här och oskadliggjort föremålet och det man kan säga är att det inte fanns något sprängmedel i området, säger Åsa Willsund, presstalesperson hos polisen i region Öst.

Samtidigt fortsätter avspärrningarna.

– Dels kontrollerar vi om det finns andra misstänkta farliga föremål inom avspärrningen sen kommer man att påbörja en teknisk undersökning, säger Åsa Willsund.

Innanför avspärrningarna finns även tingsrätten, förvaltningsrätten och hyresnämnden. Med anledning av morgonens händelse ställdes samtliga rättegångar in för dagen.

Även trafiken i området påverkades.

Explosionen i fredags tros ha orsakats av en sprängladdning som detonerat i, eller i anslutning till, ett öppet cykelförråd nära den fastighet som fick störst skador.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning