Misstänkt flyktingsmugglare släpps fri

Medhanie Tesfamariam Berhe har under hela rättegången hävdat att polisen gripit fel man och att han inte är den ökände människosmugglaren Generalen. Detta bekräftades av den italienska domstolen, som beslutade att mannen skulle släppas fri. Bild: GUGLIELMO MANGIAPANE/TT-AReuters

Den eritrean som greps 2016 är inte den ökände människosmugglaren "Generalen", som han misstänktes vara, enligt italiensk domstol. Däremot döms mannen till fem års fängelse för andra brott.

Mannen som misstänktes vara människosmugglaren Medhanie Yehdego Mered, kallad "Generalen", greps i Sudans huvudstad Khartoum 2016 och utlämnades till Italien. Kort efter gripandet dök det upp larm om att operationen kanske begått ett stort misstag och gripit fel man. Något som nu bekräftas av domstolen i Palermo.

– Det var ett fall av misstagen identitet. Den fängslade mannen greps på felaktiga grunder, sade domaren Alfredo Montalto enligt The Guardian.

Släpps fri

Den eritreanske mannen, som heter Medhanie Tesfamariam Berhe, döms dock till fem års fängelse och 100 000 euro i böter för medhjälp till illegal immigration. Men då han redan har suttit fängslad i Italien i tre år beslutade domaren att mannen ska försättas på fri fot.

– Vi har haft en lång rättegång medan en farlig människosmugglare har varit fri att begå fler brott, säger mannens advokat Michele Calantropo till TT.

Enligt honom blev hans klient överlycklig när domen förkunnades och det stod klart att han skulle släppas från fängelset. Men att han döms för medhjälp till illegal immigration är Calantropo inte nöjd med.

– Jag kommer att överklaga domen, säger han.

Chefsåklagare Francesco Lo Voi uppger att han å sin sida kommer att avvakta med beslut om överklagan tills han har tagit del av domstolens fulla resonemang.

– Rätten har slagit fast att den här mannen är en människosmugglare, säger Francesco Lo Voi, enligt Reuters.

Medhanie Tesfamariam Berhe greps 2016 Bild: TT-AP

Svensk polis inblandad

När Medhanie Tesfamariam Berhe greps 2016 gjorde Italienska och brittiska myndigheter en stor affär av att gemensamt ha fångat en av världens mest eftersökta människosmugglare. Närmast omgående kom dock larm om att man gripit fel person.

Italienarna och britterna kom Medhanie Tesfamariam Berhe på spåren med hjälp av svensk polis. Under sin spaning på en av Generalens anhöriga i Sverige kom de över ett sudanesiskt telefonnummer som de lämnade vidare till Italien och som tolkades som numret till Generalen. I själva verket gick det till Medhanie Tesfamariam Berhe.

"Rättsskandal"

Trots uppgifter från journalister och försvaret – som dna-prov, röstanalyser och vittnesmål – som bekräftade hans oskuld, höll åklagaren fast vid att den gripne mannen var den ökände Generalen och yrkade på 14 års fängelse.

– Att han anklagats för att vara Generalen i flera år och att åklagaren med Europa i ryggen drivit detta så hårt är inget annat än en stor rättsskandal, säger journalisten Ali Fegan till TT.

Han arbetade med SVT-programmet Uppdrag gransknings belysning av fallet 2018. Då presenterades uppgifter om att den verklige Generalen hade setts i frihet i Uganda. De hade också vittnesmål från en lång rad personer, både "Generalens" familjemedlemmar och migranter som smugglats av honom, som uppgav att fel man gripits.

Medhanie Tesfamariam Berhe har nu släppts ur fängelset där han suttit i över tre år. Enligt hans advokat söker han nu asyl i Italien.

Den 37-årige eritreanen Medhanie Yehdego Mered, kallad "Generalen", ska ha drivit ett internationellt nätverk som smugglade tusentals migranter över Medelhavet under flyktingkrisen. Han anklagas bland annat för att ha fyllt flyktingbåten som kapsejsade utanför ön Lampedusa år 2013, då minst 360 människor dog.

I juni 2016 greps en man i Sudan som sades vara "Generalen" och den rättsprocess där dom nu fallit satte i gång ledd från Palermo på Sicilien. Gripandet gjordes genom ett internationellt polisiärt samarbete kallat Operation Glauco, där även Sverige ingår och som startats för att stoppa flyktingsmugglingen över Medelhavet.

Snart kom larm om att den som gripits inte var "Generalen", utan en vanlig migrant vid namn Medhanie Tesfamariam Berhe. Både journalister och den gripnes försvarsadvokat tog fram bevis i form av röstanalyser, dna-prov och en lång rad vittnesmål från migranter som visade på att italienska myndigheter tagit fel man. Det fanns också uppgifter som pekade på att den riktige "Generalen" setts i frihet i Uganda.

Men åklagarna fortskred i målet och i början av juli 2019 avslutades rättegången. Domaren gick på försvarets linje och menade att gripandet av Medhanie Tesfamariam Berhe var ett fall av misstagen identitet.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning