Misstänkt diskriminering av finsk-rysk kvinna som sökte jobb på garnison till åtalsprövning

En kvinna med finskt och ryskt medborgarskap nekades ett jobb på restaurangen vid garnisonen i Vekarajärvi. Centralkriminalpolisen har nu blivit klar med förundersökningen och ärendet har överlåtits åt Riksåklagarämbetet.

Centralkriminalpolisen har blivit klar med en förundersökning som gäller misstänkt diskriminering i arbetslivet. En kvinna nekades ett jobb på restaurangen vid garnisonen i Vekarajärvi på grund av att hon har finskt och ryskt medborgarskap.

Sammanlagt fyra personer är misstänkte för arbetsplatsdiskriminering. Tre av personerna jobbar på personaluthyrningsföretaget Kairest Oy och en på cateringföretaget Leijona Catering som ansvarar för restaurangen.

Förundersökningen inleddes efter Yles nyhet i februari 2017. Enligt den hade kvinnan inte fått jobbet på grund av att hon har dubbelt medborgarskap. Som bevis visade hon ett e-postmeddelande där det sades rakt ut.

Alla fyra misstänkta har nekat till brott under förundersökningen. Ärendet går nu till åtalsprövning till Riksåklagarämbetet som fattar beslut om var det ska behandlas.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03