Misstänkt brasilianskt kött också i Finland

Utreder. Nu ska Evira spåra de partier med brasilianskt kött som kan vara skämda. Bild: Lehtikuva/Kimmo Mäntylä

Enligt Livsmedelssäkerhetsverket Evira kan skämt brasilianskt kött ha importerats också till Finland. Såväl nötkött som fjäderfä från anläggningar som fuskat med kvalitetskontrollen har förmodligen passerat finska kött- och frysdiskar.

Under januari och februari har ungefär 6 000 kilo färskt nötkött, 3 500 kilo djupfryst nötkött och 9 000 kilo djupfryst fjäderfä importerats till Finland från anläggningar som kopplas ihop med den brasilianska köttskandalen, meddelar Evira. Än så länge finns ändå inte några uppgifter om ifall det funnits skämt kött i de partier som importerats till Finland.

– På tisdag fortsätter vi att tillsammans med importörerna utreda var de partier som kan vara skämda har hamnat. Än så länge vet vi inte om köttet faktiskt är dåligt, säger direktör Leena Räsänen på Evira, men vill inte i det här skedet gå in på vilka som importerat eller sålt köttet.

I princip kan skämt kött alltså ligga i affärernas frysdiskar, men Räsänen tror inte att det är särskilt sannolikt.

– Månne inte företagen vill dra bort de här partierna helt och hållet. Jag tror nog att alla butiker och restauranger redan kollat sina varor. Konsumenternas tilltro till brasilianskt kött är nog ganska låg för tillfället.

Importstopp

Det var under veckoslutet som den brasilianska köttskandalen rullades upp, då brasilianska myndigheter informerade om att tiotals hälsoinspektörer låtit sig mutas till att se mellan fingrarna på skämt och salmonellasmittat kött. Undersökningarna pågick i två år och visade på ett fusk som pågått i flera år. Nyhetsbyrån AFP rapporterar att tre köttfabriker har stängts i Brasilien och tiotals människor har anhållits till följd av skandalen.

Evira ägnade måndagen åt att reda ut köttimporten från Brasilien, och utredningarna fortsätter. Räsänen hann redan säga till HBL på måndag eftermiddag att inget kött från de misstänkta brasilianska producenterna landat i Finland då det kom nya uppgifter och det påbörjade pressmeddelandet fick skrivas om. Nu fortsätter detektivarbetet.

EU-kommissionen har meddelat att all import från de misstänkta produktionsanläggningarna stoppas, och reder nu ut hur omfattande problemet är i den brasilianska ändan.

– Om man hittar några nya anläggningar med kvalitetsproblem får vi sedan i den här ändan reda ut om kött från anläggningarna importerats också till Finland. EU-kommissionen gör en grundlig utredning, och utifrån den beslutas sedan om import till EU kan godkännas, säger Räsänen.

Är den brasilianska köttskandalen en enskild företeelse, eller kan man anta att motsvarande fusk förekommer också på andra håll?

– Visst är det möjligt att det förekommer också annanstans. I Brasilien handlade det om korruption, och det är klart att sådant kan hända också i andra länder där det finns myndigheter som låter sig korrumperas. Det är väldigt allvarliga saker, säger Räsänen.

Evira: Ingen anledning till oro

Det finns ändå strikta regler som är avsedda att garantera kvaliteten. Först och främst ska de företag som importerar livsmedel utreda hela leveranskedjan och kontrollera att alla steg i kedjan fyller lagens och företagets egna krav. På importkött görs sedan en veterinärmedicinsk gränskontroll på kött som importeras från länder utanför EU, och allt kött ska vara testat för salmonella.

– Köttet granskas och kan testas vid behov, till exempel om man misstänker att det finns något problem. Som nu i det här fallet, om vi till exempel får information om att det finns problem med något parti så går ett meddelande ut i EU:s eget larmsystem så att alla medlemsländer själva kan granska sin import, säger Räsänen.

Hon ger de finländska företagen beröm.

– De finländska företagen tar sitt ansvar. En del har slutat importera kött från Brasilien redan tidigare då de upptäckt problem med kvaliteten eller på basis av konsumenternas respons.

Kesko har meddelat att man upphört med importen av brasilianskt kött, sedan man upptäckt kvalitetsproblem redan för ett par år sedan.

Finländska köttimportören Pan Nordic Meat, PNM, som importerar över sex miljoner kilo kött om året – bland annat från Brasilien – meddelar att bolaget importerar kycklingkött från företaget Seara, som är ett av de företag som misstänks i härvan. Enligt PNM gäller misstankarna ändå bara Searas dotterbolag som tillverkar förädlade köttprodukter, som PNM inte importerar, och att det inte varit några problem med det kött som importerats till Finland.

– Vi har inte haft något samarbete med de produktionsanläggningar som nu har stängts, säger PNM:s vd Gustaf Salmelin i ett pressmeddelande.

För nötköttets del köper PNM en del på EU:s inre marknader, och för det här köttets del går man nu igenom producenterna.

Leena Räsänen på Evira tycker inte att konsumenterna behöver vara oroliga.

– Om köttet är skämt märks det nog på lukt, smak och utseende. Kött som blivit dåligt ska man förstås inte äta. Och det tror jag nog att man märker också på restauranger och i storkök, det är knappast någon som använder skämt kött.

WWF: Undvik sydamerikanskt kött

På WWF, som nyligen gav ut en egen köttguide till mer hållbar konsumtion, tycker man att det bästa är att undvika brasilianskt och annat sydamerikanskt kött helt och hållet.

– Lantbruket leder till avskogning och regnskog försvinner, vilket i sin tur gör att naturens diversitet lider. Ju mer kött man producerar desto mer betesmarker behövs det, men också sojaodlingar då soja används som foder. Ofta går det till så att man hugger ned skog så att boskapen får mer betesmark, sedan omvandlas betesmarken till sojaodling och man hugger ned mer skog för att få nya betesmarker, säger programchef Jussi Nikula på WWF.

För att nu inte tala om klimat- och miljöpåverkan i övrigt.

– De val som görs i mataffären är viktiga. Näst efter boendet har mat och trafik den största klimatpåverkan. Det bästa miljövalet är nog att äta mindre och bättre kött, och i stället äta mer grönsaker och hållbart fångad fisk, säger Nikula.

Enligt WWF har finländarnas köttkonsumtion ökat med över 20 procent under 2000-talet, och enligt Naturresursinstitutet Luke åt vi år 2015 i snitt 79 kilo kött per man. Det var ungefär tre procent mer än året innan.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Att öka sin förmögenhet är en allemansrätt men få har en konkret plan

Mer läsning