20 anhållna i Danmark – förberedde islamistiskt terrordåd

En större polisaktion har under onsdagen pågått i olika delar av Danmark efter misstankar om att en islamistiskt motiverad terrorattack planerades. Bild: Henning Bagger/TT-Ritzau Scanpix

Sju olika danska polisdistrikt är involverade. Den strängaste danska terrorparagrafen - paragraf 114 tas i användning.

En rekordstor polisaktion runtom i Danmark ledde till att polisen och underrättelsetjänsten PET grep 20 personer med islamistisk bakgrund på onsdagseftermiddagen.

Vid polisens presskonferens sade Köpenhamns polischef Jørn Bergen Skov att personerna ska ha skaffat sig och tillverkats sprängmedel och vapen. Personerna kommer att begäras häktade med stöd av den danska terrorlagstiftningen tuffaste paragraf 114. Dess strängaste straff är livstids fängelse.

– Vi fick tag på alla vi ville få tag på. Ingen av dem är längre på fri fot och vi har kontroll över hela situationen, säger polischefen.

Vi presskonferensen uppträdde också säkerhetspolisens operativa chef Flemming Drejer, men ingendera tog emot några frågor från pressen. Det är i dansk praxis ytterst ovanligt att säkerhetstjänsten PET uttalar sig offentligt.

Bild: Henning Bagger/TT-Ritzau-Scanpix

Vi ska leva våra liv som normalt i Danmark, men vara extra uppmärksamma, sade Drejer.

På onsdagskvällen vid 19-tiden rapporterade Berlingske Tidende att ett höghus i Greve sydväst om Köpenhamn evakuerats och att en bombrobot hade tagits i användning.

I huset pågick en husrannsakan efter att två kvinnor hade gripits i huset tidigare på dagen. Invånarna i området uppmanades att hålla sig borta från fönstren och pendeltågstrafiken intill avbröts.

Enligt tidningen Jyllands-Posten har polisen slagit till på olika delar av Själland, där Köpenhamn ligger, samt på Fyn där exempelvis staden Odense ligger. Vittnen berättar att poliser som deltog bar förstärkningsvapen och skyddsvästar.

Tidningen Ekstra Bladet rapporterar att ett antal studentbostäder genomsökts i Ålborg på Jylland. Där ska minst två gripna har förts bort av polisen. Enligt tidningen Nordjyske finns en polisavspärrning också kring en bostadsfastighet i östra Ålborg.

Det är så här långt oklart vad målet eller målen för angreppet skulle vara samt vilken eller vilka organisationer som ska stå bakom planerna.

Häktningsförhandlingarna på torsdagen i Köpenhamn kommer att föras bakom lyckta dörrar.

Under kvällen lämnade statsminister Mette Frederiksen ett uttalande där hon påminde om att man aldrig kan sluta ta terrorhoten på allvar.

– Det här är en allvarlig sak. Också i Danmark befinner sig personer, som har både avsikt och förmåga att genomföra ett terrorangrepp, skrev hon i ett skriftligt uttalande till medierna.

Den 6 december i år dömdes tre män i Danmark till mellan två och ett halvt och fyra års fängelse för att ha försett terrorgruppen IS med bland annat drönare, kameror och annan utrustning. En av männen ska också utvisas.

Den 20 maj i år dömdes en syrisk medborgare till tolv års fängelse och utvisning. Han ansågs skyldig till att ha planerat ett terrordåd mot civila i Köpenhamn i november 2016 med hjälp av hemmagjorda bomber och knivar.

2017 dömdes en kvinna till sex års fängelse för terrorplaner mot två danska skolor. En högre instans skärpte sedan straffet till åtta års fängelse.

Köpenhamn drabbades av två terrorangrepp 2015 – mot kulturhuset Krudttønden och en synagoga. En man dödades och flera poliser skottskadades. Gärningsmannen sköts ihjäl av polisen.

Samma år dömdes en man till fyra års fängelse efter att bland annat ha propagerat för terror samt uppmanat till mord på flera namngivna personer. I januari i år utvisades han till Marocko.

Fyra personer, varav flera bosatta i Sverige, dömdes 2012 till tolv års fängelse vardera för planer på ett terrordåd mot tidningen Jyllands-Posten.

2011 dömdes en 29-årig man för försök till mord och terrordåd sedan han beväpnat med yxa och kniv 2010 tagit sig in hemma hos tecknaren Kurt Westergaard, som gjorde karikatyrer på profeten Muhammed.

Källa: Ritzau

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning