Misslyckad VM-dag för Mäkäräinen – nya bommar begravde medaljchansen

Kaisa Mäkäräinen hade en blytung dag i Östersund. Bild: Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Tre tävlingar, tre missräkningar. Kaisa Mäkäräinen får det inte att stämma i VM. I distansloppet var det kört efter halva tävlingen.

Drygt fem minuter. Där är Kaisa Mäkäräinens enorma marginal till guldet i tisdagens distanslopp.

Samtidigt som den blågula publiken i Östersund segerjublade åt Hanna Öbergs drömlopp tvingades Mäkäräinen svälja en ny dos av besvikelse.

Efter tre tävlingar i mästerskapet har finländskan inte haft mycket att vara nöjd över, men hon tror inte på prat om att VM-spöken förföljer henne.

– Jag har inte känt att något skulle bero på att det är VM. Det har varit helt normalt, men i den här grenen hänger det på så lite. Ibland kan det vara svårt att vända kursen under ett mästerskap, säger Mäkäräinen i Yles tv-intervju.

Efter tre segrar och totalt sju pallplatser i vinterns världscup vilade stora förhoppningar på Mäkäräinens axlar, men nu återstår bara en individuell damtävling i årets skidskytte-VM.

Den sista möjligheten att nå en framgång kommer i söndagens masstart. I de två senaste världsmästerskapen har Mäkäräinen lyckats ta en medalj i just masstarten. Både 2016 och 2017 tog hon brons efter tre medaljmissar tidigare i mästerskapet.

– Det finns chanser i masstarten. Vi får se vad som händer.

"Blåste mycket"

Fram till dess har hon gott om tid på sig att analysera sitt skytte. Det behövs.

Tisdagens distanslopp blev ingen rolig upplevelse för Mäkäräinen. Efter två besök på skjutvallen var finländskans dag förstörd. Efter en miss i det första liggande skyttet blev det hela tre bommar i det första stående skyttet.

– Det blev knepigt. Det blåste mycket. Sedan var det bara att ta sig i mål, säger Mäkäräinen om det stående skyttet.

I distansloppen får man en straffminut för varje bom i stället för att åka en straffrunda. Det betyder att insatserna på vallen blir ännu viktigare.

Där misslyckades Mäkäräinen rejält. Totalt landade hon på fem missade skott i tävlingen och rasade i resultatlistorna. Finländskan slutade 45:e – en av hennes sämsta mästerskapsplaceringar i karriären.

För tredje gången i följd slocknade hoppet om tätplaceringar på vallen. Hon medger att skyttet inte stämmer.

– Jag hade givetvis hoppats på mera, men det går så här ibland. Skyttet har sviktat hela säsongen och jag har inte ett enormt självförtroende, säger Mäkäräinen.

Svenskt VM-guld

En som har ett betydligt skarpare självförtroende är Hanna Öberg. Hon blev världsmästarinna efter ett suveränt lopp.

Svenskan prickade alla tavlor och stod för en repris från fjolårets OS. För ett år sedan skrällde hon och tog guld på distansen och nu säkrade hon sin andra stora mästerskapstriumf.

Öberg vann med 23,6 sekunder före Lisa Vittozzi. Även italienskan sköt fullt. Fransyskan Justine Braisaz knep bronset.

– Jag ville visa att jag är olympisk mästarinna och var så himla fokuserad. Jag vet att tävlingen passar mig väldigt bra, men jag blir så stolt över mig själv. Det här betyder så mycket, säger hon till SVT.

Precis som Mäkäräinen hade Suvi Minkkinen (56:e), Venla Lehtonen (74:e) och Laura Toivanen (78:e) det tufft.

Mixedstafett:

Gick ut långt efter täten på andra sträckan. Prickade nio av tio skott och tog åtta placeringar på etappen.

Sprint:

Hade guldgrepp efter det liggande skyttet, men två bommar i stående ledde till en tolfteplats.

Jaktstart:

Hade bara en dryg halvminut till guldet vid start, men missade på tok för mycket. Totalt sju bommar och en sjuttondeplats.

Distans:

Problemen på vallen sänkte Mäkäräinen igen. Blev fyrtiofemma efter fem missade skott.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning