Misshandel kopplat till knarkhandel – de misstänkta 14–16 år gamla

Bild: Onni Ojala

En grupp unga på 14–16 år misstänks ha misshandlat och rånat en annan ungdom i ett fall kopplat till narkotikahandel. Polisen i Helsingfors kallar fallet exceptionellt: Gärningssättet påminner om organiserad brottslighet.

I slutet av fjolåret fick polisen larm om en grupp på tre fyra ungdomar som misshandlade en annan med slag och sparkar. Utomstående lyckades stoppa misshandeln.

Offret berättade till polisen att hen hade blivit slagen i ansiktet med en sten, och bestulen på egendom. En del av gärningsmännen hade varit i offrets trappuppgång.

Enligt offret skedde misshandeln oväntat, och hen sade sig känna igen två av gärningsmännen även om de bar rånarluvor.

När polisen kom till platsen hade de misstänkta gärningsmännen hunnit fly.

Helsingforspolisens ungdomsgrupp har utrett fallet som snart går till åtalsprövning.

– Under förundersökningen kom det fram att de misstänka gärningsmännen hade fått nys om att det i offrets bostad skulle finnas en betydande mängd pengar och narkotika. I sociala medier hade de avtalat om en affär med liten mängd narkotika. I samband med affären var det meningen att de skulle stjäla nyckeln och komma in i lägenheten, säger kriminalkommissarie Marko Forss i ett pressmeddelande.

Två minderåriga pojkar var i början av utredningen häktade. Ytterligare tre minderåriga häktades och en greps. De misstänkta var mellan 14 och 16 år gamla då gärningen skedde. De som är under 15 år har släppts.

Offret misstänks i sin tur för knarkbrott. Stora mängder pengar eller narkotiska preparat fanns ändå inte i bostaden.

– Det handlar om ett exceptionellt fall eftersom gärningssättet i sin målmedvetenhet och grovhet pekar på vuxenvärlden och organiserad kriminalitet, säger kriminalinspektör Jari Illukka i pressmeddelande.

I samband med snus- och narkotikahandel är rån ändå ett bekant fenomen för polisen menar han.

Enligt Marko Forss försvåras förundersökningarna i de fall då de misstänkta är under 15 år. Det är inte möjligt att arrestera dem vilket gör att möjliga bevis kan förstöras eller berättelser ändras. Det påverkar offrets rättigheter, och offret är också ofta under 15 år.

– Även personer under 15 år gör sig skyldiga till allvarliga brott, även om det sker klart mer sällan än bland vuxna.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46