Misshandel i Östermark – polisen bekräftar inte rasistiska motiv

Det har blivit flera sömnlösa nätter för Al-Obaidi Fares. Bild: Elsa Kemppainen/SPT

Al-Obaidi Fares misshandlades grovt i Östermark i Södra Österbotten under natten till lördagen. Senare hade någon sprejat ordet "mamu" på hans bil. Polisen i Österbotten utreder fallet, men är inte medveten om möjligt rasistiska motiv.

En misshandel ägde rum i Östermark i Södra Österbotten under natten till lördagen. Al-Obaidi Fares, nu hemma i soffan i Kristinestad, berättar vad som hände.

Han var på en bekants sommarstuga med några vänner när ett gäng dök upp. De började gräla. Fares och hans vänner gav sig i väg med bil, tätt följda av de andra. Bilarna omringade Al-Obaidi Fares bil och tvingade ner den i vägrenen. De försökte få ut honom ur bilen och han sökte skydd på passagerarsätet.

När våldet började riktade det sig enligt Fares bara mot honom, inte hans vänner som har finskt ursprung.

– De attackerade mig och slog mig i nacken med stenar. De slog mig i huvudet. Jag tappade medvetandet för en stund. När jag försökte stiga upp sparkade de mig om och om igen.

– De skrek: döda den där invandraren. (Skällsordet "mamu" på finska)

Al-Obaidi Fares säger att han inte kunde andas.

Så här såg det ut i Al-Obaidi Fares bil efter misshandeln under lördagsnatten. Bild: Mari Aaltola/SPT

– Jag hörde någon säga att det vore bra om jag dör, säger han.

Han skickades till sjukhuset i Seinäjoki och därefter till Vasa centralsjukhus. På söndagen kontrollerades han för inre blödningar på grund av en huvudvärk som inte släppte. Han har ännu i dag, onsdag, ont i nacke och huvud.

Efteråt hade någon sprejat ordet "mamu" med stora bokstäver på hans bil som låg kvar i diket med trasiga fönsterrutor. Al-Obaidi Fares är övertygad om att samma personer som misshandlade honom ligger bakom.

– Ingen annan vet vems bil det är. Vem skulle det annars vara?

Polisen inte medveten om rasism

Vid Österbottenpolisen bekräftar Jari-Matti Marttala, som leder utredningen, att ett gäng blev osams, varpå en del av sällskapet förföljdes och omringades med bil och till sist misshandlades. Polisen grep en av personerna och utreder grov misshandel.

Marttala tar i detta skede inte ställning till om misshandeln hade ett rasistiskt motiv.

– Jag kommenterar inte om fallet har att göra med rasism, det har kommit till oss som ett fall av misshandel.

Han säger att det kommer att klarna i förundersökningen om det finns rasistiska indikationer.

– På natten har en patrull varit på plats och utredaren som skött ärendet säger att det var kaotiskt med mycket folk på plats. Utredaren har inte sett någon spraymålad bil. Om det har att göra med rasism kommer vi givetvis att utreda den saken.

Skärrad familj

Al-Obaidi Fares är trött. Det har inte blivit mycket sömn de senaste nätterna. De som misshandlade honom har nu skrivit hotelser på Facebook, menar han, att de vet var han bor.

– När jag flyttade hit från Irak för fem år sedan trodde jag att jag kom till ett tryggt land.

Hans mamma Al-Slim Raghad sätter sig ner bredvid sonen i soffan. Hon ser, liksom sonen, ledsen och skärrad ut. Då sonen kom hem från sjukhuset fick mamman direktiv om att väcka honom var trettionde minut. En av gångerna vaknade han inte, berättar mamman.

– Ingen mamma vill se sin son i det skicket.

Någon hade sprejat ordet "mamu" med stora bokstäver på Al-Obaidi Fares bil medan han låg på sjukhus. Bild: Mari Aaltola/SPT

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Akademen - en modern klassiker

Mer läsning