Missade du detta – om integration

Skidan den slinter. Den smällkalla vintern utgör inget hinder för elever vid Helsingfors internationella skidskola. Eleverna består till en stor del av flyktingar som nyss anlänt till Finland. Bild: Tor Wennström

Här är ett urval artiklar om flyktingar och integration som ingått i HBL, Västra Nyland och Östnyland under hösten och vintern.

Hanken vill integrera asylsökande

Ett paket som innehåller bland annat onlinestudier, mentorskap och arbetspraktik ska hjälpa utbildade asylsökande ut i arbetslivet. Det är Hanken & SSE Executive Education som lanserar paketet, en "Micro MBA".

HBL 11.2.2016 Läs artikeln

Betalkort testas som lösning

Det finns ett allt starkare politiskt tryck på att de asylsökande ska arbeta. Migrationsverket testar ett betalkort dit dagpengar betalas ut. I framtiden kan det komma att användas för lön.

HBL 9.2.2016 Läs artikeln

Lari Christensen: Hetskampanj var omöjlig att förutse

De som ställer sig på flyktingarnas sida får räkna med nätförföljelse. Så även de som gör business med privata flyktingboenden.

ÖN 6.2.2016 Läs artikeln

Qruu släpper musikvideo om flyktingkrisen

Musikvideon Allas lika värde är ett resultat av ett samarbete mellan en finlandssvensk rappare och en irakisk asylsökande.

VN 2.2.2016 Läs artikeln

Adlercreutz kräver att asylsökande får jobba direkt

Riksdagsledamot Anders Adlercreutz (SFP) lämnade i dag in ett skriftligt spörsmål där han frågar vad regeringen ämnar göra för att försnabba och underlätta sysselsättningen av asylsökande.

VN 1.2.2016 Läs artikeln

Föreningsverksamhet lär flyktingarna dagsrytm och kultur

Hur hjälpa flyktingar att komma in i ett nytt samhälle? Ett alternativ är via idrott – något som Helsingforsföreningen Tapanilan Erä tillsammans med åtta flyktingförläggningar bjuder på.

HBL 26.1.2016 Läs artikeln

Skidan slinter för nya finländare

Den smällkalla vintern utgör inget hinder för elever vid Helsingfors internationella skidskola. Eleverna består till en stor del av flyktingar som nyss anlänt till Finland.

HBL 20.1.2016 Läs artikeln

Fotboll överträffade vinterbad

Sibbo-Vargarna vill bära sitt strå till stacken och erbjuder asylsökande speltid i övertryckshallen i Nickby. Fotbollens gemensamma språk förenar människor över lands- och kulturgränser.

ÖN 20.1.2016 Läs artikeln

Visumkrav satte stopp för flyktingar från Tyskland

Den nya flyktingvägen från Europa till Finland med färja från Travemünde har spärrats av efter att de finska myndigheterna uppmanade rederiet Finnlines att utöver pass också kräva giltiga visum av de asylsökande som steg ombord.

HBL 2.1.2016 Läs artikeln

Flyktingläkare: Hallå Finland – ge oss arbete

En del av de flyktingar som anländer till Finland är specialistläkare, tandläkare och psykologer som för varje dag som går blir allt mer frustrerade över den finska byråkratin. De har en komplicerad och lång väg framför sig innan de får utöva sitt yrke i det nya hemlandet.

HBL 23.12.2015 Läs artikeln

Ny flyktingväg via Travemünde

Efter att Sverige införde gräns­kontroller för en månad sedan har flyktingarna hittat en ny väg till Finland. Varje dag anländer ­några ­tiotal asylsökande till hamnen i Nordsjö från Travemünde.

HBL 11.12.2015 Läs artikeln

Utan de frivilligas insats stannar samhället

Var tredje finländare arbetar frivilligt utan ersättning. Samhället sparar pengar, men solidariteten blir också starkare.

ÖN 11.11.2015 Läs artikeln

De tar sig över bron till Malmö

Sverige tar emot flest asylsökande i EU sett till befolkningsmängden, och förra veckan varnade regeringen för att gränsen börjar vara nådd. HBL har besökt tågstationen som är mångas första möte med det nya landet – eller en hållplats på vägen vidare, bland annat Finland.

HBL 9.11.2015 Läs artikeln

Ovissheten om familjens öde tyngst att bära

– De kommer, ni träffas i Sverige, svarade människosmugglarna till Mujtaba Attai när han upprepade gånger frågade efter sin familj under vandringen genom Grekland och Makedonien och resan vidare i Europa. Först långt senare fick han veta vad som hade hänt dem.

HBL 31.8.2015 Läs artikeln

HÄR HITTAR DU TILLBAKA TILL KAMPANJSAJTEN

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning