Missa inte detta på Helsingforsdagen!

ÄTA UTE. Evenemanget Middag under bar himmel ordnades för första gången enkom för Helsingforsdagen. Nu har evenemanget vuxit. I augusti uppmanas folk att fira med middag utomhus, var som helst, och evenemanget har rent av funnit sin väg utomlands under namnet "Finnish Your Dinner". Bild: Yhteismaa rf

Stadens bemärkelsedag firas allt större och yvigare, och i år växer festen från en dag till två. HBL plockar i programmet.

När skymningen faller över huvudstaden på måndag bärs långborden ut på Norra Esplanaden och metervis av fladdrande vita dukar breds ut över dem. Middagen under bar himmel – evenemanget som blivit en efterlängtad tradition – tar vid när gästerna bänkar sig kring långborden och plockar fram bestick, mat och buteljer ur korgar och ryggsäckar.

På samma sätt firar många andra stadsbor: Bär ut sina matbord på gatan, innergården, parken eller klipporna och avnjuter sin middag utomhus i den svala försommarkvällen.

Även flera andra evenemang har kommit att bli traditionella inslag på Helsingforsdagen den 12 juni, som jurtbastun vid Tölöviken, barnfesten i Trä-Vallgård samt konserterna och uppträdandena på Esplanadparkens scen "Espan Lava".

Men det är bara början. I år festar staden i dagarna tu – både söndag och måndag – och det fullkomligen kryllar med program. Finlands 100-årsjubileums festkommitté är med på flera hörn och ordnar bland annat en stor gratiskonsert i samarbete med Radio Suomipop med sju stora inhemska artister. Konserten bakom Finlandiahuset startar klockan 15 och pågår till klockan 23.

Allmänt taget kan man se att det på söndag ordnas fler evenemang som riktar sig till barn, medan det på måndag finns ett större utbud för vuxna. Alla evenemang är gratis men en del kräver anmälan på förhand. Kontrollera saken på helsinkipaiva.fi/sv, och observera att många av evenemangen som kräver anmälan redan är fullbokade.

Gårdsbacka "OstariFestari"

Lördag, söndag och måndag klockan 13–20, Gårdsbackabågen 1

Köpcentret i Gårdsbacka fyller 50 och firar med konserter och uppträdanden från klockan 13 till 20. Firandet inleds redan på lördag med familjedag, aktiviteter och uppträdanden i och kring Hurjaruuths cirkustält på Gårdsbacka köpcentrums torg kl. 12–16. På söndag loppmarknad. Under alla tre festdagar pågår en matfestival där man kan lära sig känna köpcentrets mångsidiga restaurangutbud, som redan nu omfattar 16 matställen.

Dykning vid Simstadion

Söndag klockan 11–16, Simstadion.

Betrakta simstadions kakelplattor på nära håll! Helsingfors stad och företaget Sea Safety Oy ordnar gratis dykningstest för simkunniga personer över 12 år. Även snorklingsutrustning finns att testa för alla hugade vattendjur över 7 år. P.S. De flesta av stadens simhallar har gratis inträde på Helsingforsdagen, alltså måndag.

1

ÄTA UTE. Evenemanget Middag under bar himmel ordnades för första gången enkom för Helsingforsdagen. Nu har evenemanget vuxit. I augusti uppmanas folk att fira med middag utomhus, var som helst, och evenemanget har rent av funnit sin väg utomlands under namnet "Finnish Your Dinner". Bild: Yhteismaa rf

Är du stans frågesportsmästare 2017?

Söndag klockan 10–15 Trekanten/ Dianaparken

Är du en hejare på Helsingfors? Mät dina kunskaper mot andra "besserwissrar" under ledning av HBL:s Duellen-makare Jesper von Hertzen. Frågesporten sker vid ett tält i Dianaparken/Trekanten där deltagarna när som helst mellan klockan 10 och 15 får fylla i en svarsblankett med cirka trettio frågor om Helsingfors. Inget fusk är tillåtet och den tävlande måste besvara frågorna på egen hand. Prisutdelningen, där segraren tilldelas en vandringspokal, sker klockan 16 i Dianaparken. Förra årets segrare var Visa Randell. Du kan delta i tävlingen på både finska och svenska.

Fest på "Rikus" innergård

Måndag klockan 12–21, Richardsgatans bibliotek och Kulturarenan Gloria, Högbergsgatan 43.

På måndag går startskottet för en hel vecka av trevligheter och stadskultur när Richardsgatans bibliotek och Kulturarenan Gloria slår upp en somrig stadsoas på sin innergård. På Helsingforsdagen ordnas bland annat lunchkonserter, Mumin-frågesport och stadsdans med We Love Helsinkis DJ Timo Santala på kvällen. Mellan programpunkterna kan man läsa böcker eller serier, ta en tupplur i hängmattan eller käka våfflor.

Esplanaden blir långbord. En av Helsingforsdagens höjdpunkter, Middagen under bar himmel, är fullbokad sedan länge tillbaka men inget hindrar att man ordnar sin egen utomhusmiddag. Bild: Yhteismaa rf

Skulpturrunda om stadens rumpor

Måndag klockan 15 och 17, Ham Helsingfors konstmuseum

Varför finns det så många statyer med bara rumpor och varför är de nästan uteslutande kvinnor?

Konstrundan "Stadin pyllyt" leds av en guide från Ham som erbjuder ett genusperspektiv på statyerna i stadsbilden. Turen startar framför Hotell Torni vid korsningen av Kalevagatan och Georgsgatan kl. 15 och 17. Den tar omkring 75 minuter och är cirka 2 kilometer lång. Turen avslutas på stadsmuseet med presentation av utställningen HelSEXinki som behandlar kön och sexuell jämlikhet, varpå deltagarna kan bekanta sig med utställningen på egen hand. Bokning på förhand, hamvaraukset@hel.fi.

Skratt-yoga i Kajsaniemiparken

Söndag och måndag klockan 18–19.30, Kajsaniemiparken, vid kiosken.

För att bli bra på skrattyoga behöver man inte alls vara rolig, lovar Essi Tolonen som leder verkstaden. Övningarna går i stället ut på att addera ett medvetet skrattljud till olika rörelser och att våga ge sig hän.

Ta med yogamatta, vattenflaska och bekväma kläder.

Varför med rumpan bar? Den genuskritiska skulpturrundan "Stadin Pyllyt" funderar på varför de flesta manliga statyer har kläder, medan de kvinnliga stenfigurerna får frysa. Bild: HBL-arkiv

Svettas och teckna

Söndag och måndag klockan 12–20.

Rastila Camping (på finska)

I strandbastun vid Rastila Camping tecknas croquis med levande modeller, under ledning av professionella konstpedagoger. Under verkstaden får alla som vill både rita och fungera som modell. Klädkod: baddräkt. Anmälan på förhand!

Bada bastu i Kallvik

Söndag klockan 12–16 Kallviksvägen 13, Rastila Camping.

Strandbastun är uppvärmd och på gården kan man spela spel eller grilla korv (ta med egen matsäck!). Kvinnornas tur klockan 12–13.45 och männens tur klockan 14–15.45.

Stor fest på Lilla Robertsgatan

Söndag klockan 12–18, Lilla Robertsgatan

Gatan stängs av för biltrafik och fylls av människor, musik, mat, konst och program som ordnas av de små och stora företag som verkar i området.

BARNFEST! Barnens gatufest i Vallgård är en Helsingforsdagenklassiker. Festen startar på måndag klockan 14 och kör med full fart fram till klockan 18: cirkus, clowner, disco, lekar, glitter-ansiktsmålning, musik och mycket mer! Bild: Visit Helsinki/ Jussi Hellsten

Rödbergen Pique Nique

Söndag klockan 11–15 Sinebrychoffsparken.

(Bulevarden 40 Föreningen Rödbergen rf)

Möt sommaren i Sinebrychoffs park. Vid dammen byggs en estrad där Toimela Brass Band uppträder. Även andra artister kan stiga upp på estraden. Den som inte orkar packa en picknickkorg kan köpa färdiga picknickpåsar från Cafe South Park.

GLITTER OCH BUBBLOR. Såpbubblegruppen Ruffle Army blåser jättelika såpbubblor i Esplanadparken varje halvtimme mellan klockan 14 och 16. Showen tar cirka 10 minuter. Bild: Visit Helsinki/ Jussi Hellsten

Jurtbastu

Söndag och måndag klockan 15–21 vid Tölöviken

Den kostnadsfria jurtbastun vid Tölöviken har redan blivit en av Helsingforsdagens klassiker. Ta med egen baddräkt och handduk och observera att staden inte uppmuntrar till bad i den smutsgråa Tölöviken.

Öppet hus på Villa Djurgården

Söndag och måndag klockan 12–18.

Vad finns i de vackra villorna som blickar ut över Tölöviken? En av dem, Villa Djurgården håller öppet hus på söndag och måndag, så då kan du ta reda på.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning