Miss med avspärrningarna – 200 löpare kan ha sprungit fel i Stockholm

Stockholm maraton lockar också tusentals finländare. Nu misstänks många ha sprungit fel – antingen för kort eller långt. Bild: TT/Henrik Montgomery

Drygt 200 löpare misstänks ha sprungit fel i årets upplaga av Stockholm Marathon. – Det är skandal. Ett tejpband var borta och inga funktionärer höll koll. Jag trodde att jag sprang rätt, säger Tomas Hörnquist .

På lördagen hölls Stockholm maraton med över 12 000 löpare – bland dem 1500 finländare. Aftonbladet rapporterar nu om en miss som gjort att drygt 200 personer misstänks ha löpt fel. De har nu kontaktats av arrangören per mejl, skriver tidningen.

"Det vi tror har hänt är att du har kommit över avspärrningarna på Hornsgatan vid cirka 26 km och därmed anslutit till de löpare som sprang på Hornsgatan för andra gången (efter cirka 32 km) för att sedan springa vidare mot Västerbron – därmed har du förlorat 6 kilometer av banan.

Tävlingens presschef Lorenzo Nesi säger ändå att det inträffade inte ska betraktas som medvetet fusk.

– Det är en oavsiktlig vädereffekt med tanke på att det var så varmt. Alla vill springa i skugga. Det är förståeligt om man är lite förvirrad när man sprungit 25 kilometer i värmen, säger han till Aftonbladet.

Nu ska ledningen för tävlingen utreda varför det kunde bli fel och hur många som drabbats.

– I början eller mitten av nästa vecka kommer vi meddela beslut om eventuell kompensation. Vi måste kika på om vi kunde ha gjort något annorlunda, säger David Fridell, kommunikationsansvarig.

Thomas Hörnqvist hör till dem som sprang fel, och är arg på arrangören.

– Avspärrningstejpen var borta och det fanns inga vakter som höll koll. Jag och en grupp på tio personer till sökte oss bara till skuggan. Vi trodde att vi sprang rätt, säger han till Aftonbladet.

När Hörnqvist insåg att han sprungit fel talade han med funktionärer som uppgav att de skulle springa tillbaka för att komma rätt eller fortsätta och hoppas på att få en officiell tid.

Han ansåg det skulle kännas "falskt" att gå i mål efter 36 kilometer och sprang tillbaka. Därför sprang han nästan 48 kilometer – vilket är sex kilometer längre än maratonsträckan.

– Nu fick jag en sluttid över fem timmar, det har jag aldrig varit i närheten av innan. Jag tänker mer på de andra jag sprang med. Folk bröt ihop och grät, de hade tränat ett år för loppet, säger han till Aftonbladet.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning