Miro Koljonen återvänder till Grankulla

Landslagskaptenen Miro Koljonen återvänder till GrIFK. Arkivbild. Bild: Thomas Sundström

Grankulla IFK fick sig en försenad julklapp då landslagskaptenen Miro Koljonen återvänder till sin gamla klubb. Koljonen kommer att spela för GrIFK säsongen ut.

FM-ligalaget GrIFK får en bekant förstärkning då Miro Koljonen återvänder hem från Norge och Fjellhammer IL. 28-åringen hann representera Fjellhammer, som han hjälpte lyfta från division 1 till norska ligan, i ett och ett halvt år.

Att spela utomlands var en drömmarnas uppfyllelse för Koljonen, men coronapandemin ställde till det.

– Det var en jättefin upplevelse men coronaviruset förstörde allt. Jag prioriterar mitt eget välmående. Coronatiden var mentalt påfrestande och det blev ensamt utomlands. Jag har inget att klaga över vad gäller klubben eller laget. Vi hade ett fantastiskt gäng. Det här var en bra resa som jag kan minnas med värme. Jag lärde mig mycket på flera av livets delområden, säger Koljonen i ett pressmeddelande.

Det är en Koljonen i toppform som återvänder till Finland.

– Jag blev van vid att spela med tuffare speltempo och är nu i fysiskt bättre skick än förr. Jag fick för första gången på länge enbart fokusera på att spela som kantspelare. Man kan säga att jag lärde mig spela handboll mer komplett, säger han.

Utomlands i framtiden?

SIF-fostrade Koljonen hann spela sju säsonger i Grankulla före flytten till Norge. I prisskåpet hänger ett FM-silver och tre -brons. Totalt har Koljonen spelat 246 ligamatcher och nätat 809 gånger.

Koljonen kommer att stanna i Finland åtminstone den här och följande säsong. Att återvända till utlandet är ingen omöjlig idé.

– Vi spelar först undan den här vårsäsongen och kollar sedan på fortsättningen. Jag vill ännu inte slå fast något. På finländsk mark spelar jag den här och nästa säsong och så får vi kolla om jag åker utomlands, säger Koljonen.

Namnstarka tillbakaflyttare

Den inhemska handbollspubliken får alltså njuta av ännu en högklassig tillbakaflyttare då serien fortsätter i mitten av januari. Tidigare flyttade Nico Rönnberg till BK-46. Koljonen ser fram emot en intressant handbollsvår.

– Det har varit många jämna matcher längs med säsongen och flera lag har kunnat utmana tättrion. Det blir en intressant vår. Det blir intressant att se hur långt BK går ledda av Nico och Jac Karlsson.

– Det här gör ligan gott. Visst kan vi bidra massor till våra lag, säger Koljonen.

FM-ligan fortsätter den 13 januari med matchen HIFK-GrIFK. Den 16 januari är Rönnbergs BK-46 i hetluften mot ÅIFK.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning