Mira Potkonens guldjakt fortsätter – får ställa upp i OS i Tokyo nästa år

Mira Potkonen är ett av Finlands största medaljhopp i OS i Tokyo nästa år. Bild: Martti Kainulainen / LEHTIKUVA

Då OS flyttades från 2020 till 2021 var det länge oklart om ett av Finlands största medaljhopp Mira Potkonen får delta på grund av åldersgränsen i boxningen. På måndag kom beskedet: Potkonen får tävla i Tokyo och fortsätter sin jakt på ett PS-guld.

Boxaren Mira Potkonen fick äntligen det efterlängtade och rätt väntade beskedet: Hon får ställa upp i OS i Tokyo nästa år.

Bakgrunden till den lilla osäkerhet som fanns om Potkonens deltagande i OS är det internationella boxningsförbundets regler som förbjuder boxare över 40 år att tävla i OS. Potkonen har hela tiden siktat in sig på att avsluta karriären i Tokyo men då de olympiska spelen flyttade från i år till nästa år betydde det samtidigt att Potkonen hinner fylla 40 år innan tävlingarna avgörs.

På måndagen meddelade internationella boxningsförbundet AIBA att Potkonen har rätt att delta i kvalturneringarna för OS vilket betyder att den dubbla Europamästaren får fortsätta jaga sitt största mål för karriären – ett OS-guld.

För fyra år sedan vann Potkonen Finlands enda medalj i OS i Rio de Janeiro då hon slutade trea i turneringen.

Nu får hon chansen att förbättra den placeringen.

– Det har varit månader fyllda av frågetecken. Vi har inte veta hur det blir med åldersgränsen eller hur det blir med kvalet. Men det handlade till slut om två idrottare som berördes av åldersgränsen, säger Potkonen i ett pressmeddelande från Boxningsförbundet.

Trots ovissheten har hon tränat för fullt sedan början av april tillsammans med tränaren Maarit Teuronen. Siktet har hela tiden varit inställt på OS trots att beskedet har dröjt. I fotbollen togs beslutet att höja åldersgränsen för OS snabbt medan boxningen tog två månader tid på sig att komma fram till samma slutresultat.

– Det är klart att det varit lite delade känslor. Men vi bestämde oss för att köra på som om vi har rätt att delta. Då vi fick det bekräftat känns det alldeles fantastiskt. Mitt huvudmål för karriären flyttas i stället för att det ställs in, säger Potkonen.

Potkonen skulle delta i kvalturneringen i London i mars och reste till Storbritannien och var förberedd att gå upp i ringen. Själva kvalturneringen körde i gång som vanligt men avbröts på grund av coronaviruset innan Potkonen inledde sin tävling.

– Det var en stor besvikelse för oss att hon inte fick tävla då hon var i mycket bra form. Men nu har vi nio månader på oss att pricka in en ny formtopp, säger Potkonens tränare Teuronen.

En sak som gör det kommande kvalet intressant och annorlunda är att Potkonen redan i det här skedet vet vem hon kommer att möte. I normala fall får boxare veta vem motståndaren är någon eller några dagar innan turneringen men nu vet Potkonen att det är vänsterhänta Caroline Dubois från England som står för motståndet.

Brons i OS i Rio

Mira Potkonen fick belöning för sin envishet och uthållighet då hon vann OS-brons i Rio de Janeiro 2016. I Rio besegrade hon både OS-medaljören Adriana Araujo och alla tiders mest framgångsrika damboxare Katie Taylor.

Men vägen till medanljen i Rio var inte spikrak och enkel utan kantad av utmaningar och motgångar. Att hon övervann alla problemen på vägen till Rio hjälper henne säkert då förberedelserna inför OS i Tokyo varit allt annat än normala i och med osäkerheten kring hela OS och sedan den egna rätten att medverka.

För Potkonen var det inte första gången hon såg ut att bli för gammal för att delta i OS. Då hon slogs ut i kvalet inför OS i London och inte fick delta såg hennes OS-karriär ut att vara över innan den ens kommit i gång. Men 2013 höjde internationella boxningsförbundet åldersgränsen för att delta i OS från 34 till 40 och Potkonen fick chansen att sikta mot Rio de Janeiro.

Tio månader före OS skadade hon sitt knä allvarligt. Det betydde att hon till slut bara hade en chans att ta sig till OS. Och efter att ha rehabiliterat sitt knä och tränat på alternativa sätt för att kunna delta i den sista kvalturneringen säkrade hon OS-platsen och såg sedan till att Finland inte tvingades lämna Brasilien utan OS-medalj.

Med ett drygt år till OS i Tokyo är Potkonen ett av de absolut största finländska medaljhoppen

– Mina egna målsättningar är högt ställda så jag tänker inte ta extra press på mig av andras förväntningar, säger Potkonen.

Född: 17.11.1980 (39 år) i Heinävesi.

Bor i: Nokia.

Förening: Tampereen Voimailuseura.

Tränare: Maarit Teuronen.

Viktklass: 60 kg.

Främsta meriter: OS-brons 2016, VM-brons 2019 och 2016, EM-guld 2019 och 2018, EM-silver 2016, EU-mästerskapsguld 2017, -brons 2010, 2011, 2013, guld i Europaspelen 2019.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning