Minst två år till med sommartid – förslaget går nu till EU-parlamentet

Sista söndagen i mars 2021 hoppas EU-parlamentet att EU-länderna ska sluta hoppa fram och tillbaka mellan sommartid och normaltid. Bild: Mostphotos

Sista söndagen i mars 2021 borde bli slutdag för fram- och tillbakaställandet av klockorna i EU, anser nu även EU-parlamentets ansvariga utskott. Fast vem som ska ha vilken tid efter det återstår fortfarande att avgöra.

När EU-kommissionen i höstas lade fram sitt snabba förslag om att slopa hoppandet mellan vintertid och sommartid fanns förhoppningar om att slutåret skulle bli redan 2019.

Såväl medlemsländerna som parlamentet säger dock nej till så snabba ryck.

EU-parlamentets transportutskott säger visserligen ja till förändringen, men skjuter fram starten till 2021, precis som medlemsländerna redan flaggat för.

Förslaget godkändes med 23 röster mot 11 på måndagen och går nu vidare till klartecken från hela parlamentet. Därefter måste även EU-länderna ta sitt slutgiltiga beslut innan de nya reglerna kan förhandlas fram.

Tanken är att varje EU-land ska bestämma sig för om man vill ha evig normaltid eller evig sommartid. Transportutskottet hoppas att det ske koordinerat mellan medlemsländerna för att undvika "störningar på den inre marknaden".

Senast i april 2020 vill EU-parlamentet att medlemsländerna ska ha bestämt sig om vilken tid de vill ha.

De 28 EU-länderna har i dag en gemensam övergång till sommartid varje vår och återgång till normaltid på hösten. Samtidigt tillhör länderna tre olika tidszoner.

I september 2018 föreslog EU-kommissionen ett slopande av de årliga omställningarna, efter påstötningar från Finland och EU-parlamentet och sedan man fått starkt stöd bland allmänheten i en nätenkät.

Förhoppningen var att förslaget skulle godkännas av EU-länderna och EU-parlamentet så snabbt att den sista tidsomställningen skulle göras redan i oktober 2019. Medlemsländerna och parlamentet vill emellertid se en förändring tidigast till år 2021.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Akademen - en modern klassiker

Mer läsning