Minst tre döda i attack mot ceremoni i Kabul

Skadade personer på ett sjukhus i Kabul, Afghanistan, efter en dödlig attack på torsdagen. Bild: Lehtikuva-AFP/Wakil Kohsar

En minnesceremoni i Kabul i Afghanistan där högt uppsatta politiker närvarade har utsatts för en granatkastarattack. Minst tre personer har dödats och drygt har 20 skadats.

Vid lunchtid lokal tid kom rapporter om explosioner i huvudstadens västra delar. Explosionerna – minst tio stycken, enligt afghanska tv-bolaget Tolo News – inträffade nära en sammankomst som hölls för att högtidlighålla minnet av en högt uppsatt shiamuslimsk politisk ledare. Vid mötet deltog bland annat landets tidigare president Hamid Karzai och landets utrikesminister.

– Ta det lugnt, explosionerna är långt från oss, sade en tidigare talman i parlamentet, Mohammad Younus Qanooni, under en direktsändning.

Strax därpå hördes ytterligare en explosion och skottlossning, som fick människor att springa därifrån.

Minst tre personer har enligt myndigheterna dödats och 22 har skadats. Den sunnimuslimska terrorgruppen IS har tagit på sig dådet. En presidentkandidat, Abdul Latif Pedram, finns bland de skadade.

Det senaste större våldsdådet i Kabul inträffade i januari när en bilbomb exploderade i området Green Village, och flera personer dödades.

På tisdagen dödades 16 personer i en självmordsattack mot ett företag i staden Jalalabad i östra Afghanistan.

Våldsvågen i landet har förvärrats under tiden som USA och talibanerna förhandlar om ett fredsavtal.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning